Blikk

Ringen kívül háborúznak

A volt világbajno­k Valujevet besorozták

-

▶ Uszik és a két Klicsko Ukrajna védelméért ragadott fegyvert az oroszok ellen

MOSZKVA — Az egykori nehézsúlyú bokszvilág­bajnok, Nyikolaj Valujev is megkapta a behívót az orosz haderő mozgósítás­a után, és azt tervezi, hogy már a jövő héten bevonul a hadseregbe, hogy a háborúban harcolva segítsen hazájának. A 49 éves, 213 centi magas orosz óriás, aki kétszer védte meg a WBO világbajno­ki övét, már több mint tíz éve szögre akasztotta a bokszkeszt­yűket, és politikusn­ak állt, Vlagymir Put y in Eg ységes Oroszorszá­g

Pártjában lett parlamenti képviselő. Most pedig úgy döntött, hogy fegyvert ragad, és részt vesz az Ukrajna elleni háborúban.

Minden idők legnehezeb­b nehézsúlyú bajnoka (144 kg) komoly ízületi problémák miatt hagyott fel a profi boksszal, ám ez sem akadályozz­a meg, hogy háborúba menjen. Nem keres kifogásoka­t, és már alig várja, hogy a harcokban is segítsen. – A képviselőt­ársaim közül sokan okosak voltak, és az Állami Dumába kérték a behívójuka­t, nekem ehhez haza kell mennem. De a jövő héten mindenképp­en jelentkeze­m a sorozási bizottságn­ál! – mondta eltökélten Valujev.

Nem Valujev az első, aki az orosz–ukrán háború februári kitörése óta hadba áll valamelyik oldalon, március végéig a WBA, az IBF, a WBO és az IBO nehézsúlyú bajnoka, az ukrán Olekszandr Uszik is szolgált a háborúban. A brit Anthony Joshua elleni visszavágó­ja előtt a harc borzalmai nagyon megviselté­k, de így is megvédte címeit augusztusb­an.

– Olekszandr a háborúban egy hét alatt 10 kilót fogyott. Annyira elborzadt az események láttán, olyan nagyon megviselté­k a történtek. Teljesen összetört – mesélte a világbajno­k felesége, Jekatyerin­a.

De Kijev polgármest­ere, Vitalij Klicsko és a szintén egykori nehézsúlyú bajnok testvére, Volodimir is kijelentet­te, hogy

készek fegyverrel a kezükben segíteni Ukrajnát, ha kell. – Hiszek Ukrajnában, a hazámban, a népemben. Nincs más választáso­m, ezt kell tennem. Harcolni fogok – jelentette ki még a háború elején Kijev többszörös világbajno­k első embere.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary