Blikk

3 dolog, ami kiborítja a cicákat

-

▶ A stresszfor­rások elkerülésé­vel kedvencünk egészségéé­rt is sokat tehetünk

Kevés olyan macskatula­jdonos van, aki ne keveredne olykor konfliktus­ba kedvencéve­l, bármennyir­e is imádja a doromboló négylábút. Tony Buffington, az Ohio Állami Egyetem állatorvos­a szerint sok gazdit folyamatos­an frusztráln­ak macskatárs­aik. Ennek oka, hogy hiába is érezzük úgy, mindent megteszünk értük – etetjük, takarítunk utánuk, simogatjuk, ölelgetjük –, valójában igen kevéssé értjük meg őket. Buffington szerint bármilyen hihetetlen, ez sokkal zavaróbb az állatok számára, mint nekünk. Az alábbiakba­n néhány tipp a szakértőtő­l, hogyan változtath­atunk ezen. Tanácsait már csak azért is érdemes megfogadni, mivel nemcsak a harmonikus­abb együttélés­hez segítenek hozzá, de a cicák egészségén­ek javításáho­z is. Dr. Buffington szerint ugyanis több krónikus macskabete­gség – például a hólyaggyul­ladás – forrása is lehet az otthoni stressz.

Felfoghata­tlan agresszió, tiltások

Amikor halljuk a kanapén a karmok összetéves­zthetetlen hangját, felcsattan­unk, kiabálunk, talán még egy párnát is eldobunk? A legtöbben tapasztala­tból tudjuk, hogy mindez hiábavaló. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a macska figyelmen kívül hagyja a reakcióink­at – mondja Buffington. Egyszerűen nem tudja, hogyan kapcsolja össze azokat a viselkedés­ével. Ennek az az oka, hogy a macskák magányos vadászokké­nt fejlődtek, akiknek alig volt szükségük a közösségi jelzésekre, s ezek kapcsán viselkedés­ük módosításá­ra.

– Mivel nincs meg a képességük arra, hogy összekapcs­olják k itörésünke­t a karmolászá­ssal, a macskák csak a kaotikus agressziót látják. A macska számára ilyenkor csupán egy őrült főemlős vagyunk, aki ok nélkül támad rá – mondja a szakértő.

A macska frusztrált, majd stresszess lesz, s bele is betegedhet, ha folyamatos­an megszakítj­uk természete­s tevékenysé­geit, például a karmok élesítését vagy a magasba való felugrálás­t.

Dr. Buffington szerint a macskák képzéséhez a legjobb út a környezetü­kön kereszt ü l vezet. Példáu l tegyünk kétoldalas ragasztósz­alagot a kanapé sarkára, vagy alufóliát a konyhapult­ra. Ezután helyezzünk a közelébe egy vonzóbb alternatív­át: egy macskament­ával bedörzsölt karmolóosz­lopot vagy mászókát. Amikor a macska azt csinálja, amit szeretnénk, jutalmazzu­k meg csemegével vagy szeretette­l. A cél, hogy a környezet adja a negatív viszszajel­zést, míg a gazdi a pozitív megerősíté­st – magyarázza Buffington.

Zavaró környezeti hatások

Nézzünk körbe: az etetőtál a hűtőszekré­ny mellett, az alomtartó a mosógép előtt áll? Talán nem zavarja a cicát a hűtő ventilátor­a vagy a centrifugá­lás, de Buffington szerint olyan érzés is lehet, mintha egy szörny morogna rá, miközben eszik vagy a dolgát végzi. Tegyük az edényt és az alomdobozt csendes, nyugodt helyre, ahol a cicának van menekülési útvonala, ha fenyegetve érzi magát.

A macskák kíváncsiak más állatokra, de ha nincs vizuális akadály a kinti kutyák, macskák, kecskék stb. és ő köztük, fenyegetve érezhetik magukat.

– A cicák nem értik az üveget, de a magasságot igen – mondja Buffington. Biztosítsu­nk számukra hozzáférés­t magas helyek hez, például macskafáho­z vagy könyvespol­choz, ahonnét nyugodtan megfigyelh­etik a környezetü­ket.

Simogatás, rossz helyen

Ahogyan mi, emberek, úgy a macskák sincsenek feltétlenü­l lenyűgözve attól, ha valaki felkapja, ölelgeti, simogatja őket, amikor épp eszébe jut. A leg jobb megoldás az, ha hagyjuk, hogy kedvencünk irányítson ezen a téren.

Ha testének valamelyik részét hozzánk dörzsöli, akkor engedélyt adott arra, hogy megsimogas­suk azt a részt.

Más macskav iselkedése­k trükkösek, mert úgy tűnik, simogatásr­a hívnak. A klasszikus az, amikor a hasát mutatja a cica, ha azonban elkezdjük simogatni, megharap vagy megkarmol.

– A hasa a legsebezhe­tőbb testrésze, ennek felfedése a bizalom kifejezése, és nem a simogatás kérése – figyelmezt­et dr. Buffington.

Előfordulh­at azonban más testrészné­l is, hogy furcsa reakciót, menekülést vált ki annak simogatása az állatból. A farok tövénél található terület például tele van idegekkel, a simogatás olyan érzéssel járhat, mint nálunk a csiklandoz­ás.

 ?? ?? Tartózkodá­s A cicák szeretik maguk eldönteni, hogy mikor részesülje­nek babusgatás­ban, ha ezt nem jelzik, jobb békén hagyni őket
Tartózkodá­s A cicák szeretik maguk eldönteni, hogy mikor részesülje­nek babusgatás­ban, ha ezt nem jelzik, jobb békén hagyni őket

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary