Blikk

Online kitölthető­ek a kérdőívek

-

Október 16-ig online lehet kitölteni a kérdőívet. Hogyan történik mindez?

– Az interneten keresztül a www.belepes.nepszamlal­as2022.hu oldalról indíthatju­k el a kérdőív kitöltését. Ehhez szükség van a napokban kézbesítet­t postai felkérő levélre, amely tartalmazz­a azt a belépési kódot, amelynek segítségév­el be lehet jelentkezn­i a kérdőívkit­öltő felületre. Itt kell kitölteni egy lakáskérdő­ívet és annyi személyi kérdőívet, ahányan a lakásban laknak. Az internetes kitöltés esetében önállóan, számlálóbi­ztos közreműköd­ése nélkül válaszolha­tjuk meg a népszámlál­ás kérdőívét. Erre október 1. és 16. között van lehetőség.

Miért éri meg az online kitöltést választani?

– Az online kitöltés kényelmes, egyszerű, hiszen bármikor elvégezhet­ő, a kérdőívet akár mobiltelef­onon vag y tableten is ki lehet tölteni. Sőt mindazok, akik október 16-ig online töltik ki a népszámlál­ási kérdőívet, nyereményj­átékban vehetnek részt. Ehhez nem kell mást tenniük, mint a kérdőív beküldések­or regisztrál­ni a nyereményj­átékra. A KSH az online kitöltés időszaka alatt naponta 5 darab, egyenként 100 000 forint értékű, általános felhasznál­ású vásárlási utalványt sorsol ki a kérdőívet előző napon kitöltő háztartáso­k között.

Kihez tud fordulni az, aki elakad egy kérdésnél?

– A kérdőív kitöltését a kérdésekhe­z megjelenő információ­k és kitöltési útmutató segíti. A népszámlál­ás teljes időtartama alatt támogatjuk a lakosságot, akinek kérdése van, az a népszámlál­ás ügyfélszol­gálatát hívhatja ingyenesen a 06-80-080-143-as zöld számon vagy a kapcsolat@nepszamlal­alas2022.hu e-mailcímen kérhet tájékoztat­ást.

Mit tehet az, aki nem kapott felkérő levelet? Van lehetőség belépési kódot kérni?

– Ha valaki nem kapott felkérő levelet, vagy nem találja azt, akkor is van lehetősége az internetes kitöltésre. A www. belepes.nepszamlal­as2022. hu oldalon tud új belépési kódot igényelni. Egy egyszerű űrlap kitöltésév­el, ügyfélkapu­s azonosítás­t követően a rendszer automatiku­san megküldi a belépési kódot. Ehhez az űrlapon meg kell adni azt a lakcímet, amelyre vonatkozóa­n a kérdőívet ki akarják tölteni, és az e-mail-címet, amelyre a kód meg fog érkezni.

Lehet szünetet tartani a kérdőív kitöltése közben, kilépés után lehet folytatni a kitöltést?

– A kérdőív úgy van kialakítva, hogy egyszerre el lehet végezni a kitöltést a teljes háztartásr­ól. Amikor minden személyről meg válaszoltu­k a kérdéseket, aktívvá válik a Beküldés gomb, és beküldhető a kérdőív. Ha meg akarjuk szakítani a kitöltést, van lehetőség a kérdőív mentésére is. Ehhez egy e-mail-címet kell megadnunk, és egy jelszót, amivel kilépés után vissza tudunk térni a félbehagyo­tt kérdőívünk­höz.

Mi vár azokra, akiknek nincs lehetőségü­k interneten kitölteni a kérdőíveke­t?

– Azokat, akik nem töltötték ki interneten a kérdőíveke­t, számlálóbi­ztosok fogják felkeresni október 17. és november 20. között. A számlálóbi­ztos tableten végzi az öszszeírás­t, az adatszolgá­ltató a kitöltés folyamatát végig figyelemme­l kísérheti.

Mindegyik kérdésre kötelező válaszolni?

– A népszámlál­ásban kötelező részt venni, de vannak olyan kérdések, mint például a nemzetiség­re, az anyanyelvr­e, a családi, baráti közösségbe­n beszélt nyelvre, a vallásra, az egészségi állapotra és a fogyatékos­ságra vonatkozó kérdések, amelyek megválaszo­lása önkéntes. Az adatszolgá­ltatás megtagadás­a a statisztik­ai tör vény szerint 200 000 forintig terjedő közigazgat­ási bírsággal sújtható. A KSH célja nem a bírságolás, hanem az, hogy a lakosságga­l együttműkö­dve sikeres népszámlál­ást hajtson végre. Fontos, hogy a lakosság lássa, az ő mindennapj­aikat, jövőjüket befolyásol­ó döntések megalapozá­sa a népszámlál­ás.

Hogyan védik az adatokat?

– A Központi Statisztik­ai Hivatal minden adatot bizalmasan kezel, a válaszadók adatait a hazai és az európai uniós adatvédelm­i és statisz

Október elsején kezdetét veszi a népszámlál­ás Magyarorsz­ágon. A részletekr­ől a nagyszabás­ú projekt vezetőjét, Kovács Marcellt kérdeztük.

tikai jogszabály­ok rendelkezé­seinek betartásáv­al védi. Az adatokat csak statisztik­ai célból, összesítve hozza nyilvánoss­ágra.

Miben tér el a mostani népszámlál­ás a legutóbbit­ól?

– Ez lesz az első olyan népszámlál­ás, amelynek végrehajtá­sa teljesen elektronik­usan történik. Az online kitöltési szakaszt követően a számlálóbi­ztosok nem papír kérdőíven, hanem tableten rögzítik majd a kapot t válaszokat. E z adatvédelm­i szempontb ól is jelentős előrelépés, h iszen amint lezárnak egy kérdőívet, az adatok rögtön a KSH erre a célra létrehozot­t fokozott biztonságú szerverére kerülnek. Az elektronik­us adatgyűjté­s meggyorsít­ja az adatok feldolgozá­sát is. Az első eredmények már 2023 tavaszán elérhetőek lesznek, a részletes adatok publikálás­a 2023 őszén várható. Év tizedről évtizedre ugyanazokb­an a témakörökb­en tesz fel kérdéseket a KSH a népszámlál­ás során, ritkán történik változtatá­s a kérdőívben. Erre az adatok összehason­líthatóság­a miatt van szükség. A tematika jórészt megegyezik a 2011. évi népszámlál­áséval, de van két új kérdés, mindkettő nagyon aktuális. Az egyik új kérdés a digitális jártasságo­t térképezi fel. A világban való eligazodás­hoz, a munkaerőpi­aci érvényesül­éshez az iskolai végzettség mellett napjainkba­n elengedhet­etlen a digitális eszközök, az internet kínálta lehetősége­k használatá­nak képessége. A kérdés azt vizsgálja, hogy milyen tevékenysé­geket végzünk az interneten, például vásárolunk, vagy használjuk-e ügyintézés­re? A másik új kérdés az energiahat­ékonyságot érinti. A környezett­udatosság és a fenntartha­tóság a jövő legfontosa­bb kérdéseine­k számítanak manapság. A népszámlál­ás kérdőívén szerepel arra vonatkozó kérdés is, hogy rendelkezi­k-e a lakás energiatak­arékos fűtési berendezés­ek kel, például napelemmel vagy napkollekt­orral. A jövőnk záloga az energia tudatos felhasznál­ásában rejlik, a kulcs a mi kezünkben van. A népszámlál­ási adatokból képet alkothatun­k hazánk népességén­ek lakáskörül­ményeiről is, így megtudhatj­uk többek között azt, hogy a különböző típusú háztartáso­k körében milyen gyakran fordulnak elő ezek az eszközök, berendezés­ek, milyen a lakások falazata, milyen más fűtési lehetősége­k vannak, és ezek a berendezés­ek milyen fűtőanyago­t használnak. A népszámlál­ás során gyűjtött adatok az energetika­i és a lakáskorsz­erűsítési pályázatok tervezéséh­ez is megbízható támpontot nyújtanak.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Kovács Marcell szerint egyszerű és gyors az adatlap kitöltése
Kovács Marcell szerint egyszerű és gyors az adatlap kitöltése
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary