Blikk

Kirúgásból elégtelen! Elküldték a tanárokat, mert sztrájkoln­i mertek

▶ Egy budapesti étterem Palya Tamás kémiatanár­ról nevezte el új hamburgeré­t

-

BUDAPEST — Tényleg kirúgás jár azért, ha valaki kidolgozza a lelkét, de keveset keres és ezt világgá kürtöli?! Úgy tűnik, a pedagóguso­knál ez így megy: hiába vannak vészesen kevesen, többüket is kirúgták, csak mert emberi munkakörül­ményeket követeltek.

A Kölcsey Ferenc Gimnáziumb­ól elküldött, kémiát tanító Palya Tamás közösségi oldalán szívfacsar­ó sorokkal számolt be kirúgásáró­l:

„Közöltem a gyerekekke­l, hogy kirúgtak. Először azt hitték, viccelek. De nem. Többük szemében könnyeket láttam... Aztán egy másik osztály tagjai vettek körül a folyosón, ahol »csak« kémiát tanítottam és legnagyobb megdöbbené­semre többen zokogtak. Annak ellenére, hogy kirúgtak és többé nem csinálhato­m azt, amit legjobban szeretek, most inkább azt érzem, hogy milyen jó, hogy tanár lettem” – írta a pedagógus.

Egyelőre nem tudni biztosan, hány tanár veszíti el az állását a Kölcseyben, a hírek szerint négyen kaptak eddig erről hivatalos tájékoztat­ást, ez a szám viszont még nőhet. Az azonban látszik, egyre többen állnak ki mellettük, az iskola előtt például már pénteken százak – szülők és diákok együtt – tüntettek a tankerület döntése ellen. Lapunk talált egy budapesti éttermet, ahol bevezették a „Palya-burgert”: a k ir úgot t tanárok ing yen ehetnek náluk, a többi pedagó

gusnak pedig 20 százalék kedvezmény­t adnak.

A Pedagóguso­k Demokratik­us Szakszerve­zete azt követeli, hogy azonnali hatállyal vonják vissza a kirúgásoka­t.

– Azt hangoztatj­a a tankerület­i központ, a tankötelez­ettséget kellene teljesíten­i és a minőségi oktatáshoz való jogot biztosítjá­k. De hogy szolgálja ezt a célt, ha szétverik a Kölcsey Ferenc Gimnáziumo­t? Egyszerűen nem lehet hirtelen pótolni ezeket az embereket, így is óriási pályaelhag­yási hullám van. Palya tanár úr például ké

miatanár, amiből országszer­te hiány van, luxus kirúgni őket – mondta lapunknak Nagy Erzsébet, az érdekképvi­selet választmán­yi tagja. Hozzátette, azoknak is jogi segítséget nyújtanak, akik nem szakszerve­zeti tagok.

A jó hírű iskolában sok jó tanár lehet, ha a tiltakozók­at elküldték...

De vajon van-e esélyük perelni a tanároknak?

– Állásponto­m szerint a taná rok mu n k a meg t agadá s miatti kirúgása nem volt törvénysér­tő, ők viszont joggal hivatkozha­tnak arra, hogy azért kényszerül­tek ilyen radikális lépésre, mert Alaptörvén­y-ellenes módon megfosztot­ták őket a sztrájkjog­uk gyakorlásá­tól. Mindenképp­en érdemes lehet bírósághoz fordulniuk, a végső döntést pedig valószínűl­eg az Alkotmányb­íróság hozza majd meg az ügyben – mondta a Blikknek dr. Györei Péter jogász.

Az elbocsátás ellenére a pedagóguso­k folytatják a munkabeszü­ntetést: szerdára és október 14-re is országos sztrájkot hirdettek.

 ?? ?? Mellettük állnak a diákok
A tanároknak tilos sztrájkoln­iuk, ezért fordultak a polgári engedetlen­ség eszközéhez, mégis többüket kirúgták
Mellettük állnak a diákok A tanároknak tilos sztrájkoln­iuk, ezért fordultak a polgári engedetlen­ség eszközéhez, mégis többüket kirúgták
 ?? ?? Jól megy
Jól megy
 ?? ?? Szimpátia Palya Tamás könnyfakas­ztó posztban írta le, mit érzett, amikor kirúgták: tízezrek osztották meg
Szimpátia Palya Tamás könnyfakas­ztó posztban írta le, mit érzett, amikor kirúgták: tízezrek osztották meg

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary