Blikk

Míg a határ el nem választ

▶ Azt kérték, együtt járőrözhes­senek, máskülönbe­n sosem találkozná­nak

-

RÖSZKE — Közösen védi a határt egy Csongrád megyei házaspár, s már szolgálatu­k kezdetén egy veszélyes szituációt kellett megoldaniu­k.

Zoltánnal és Edinával a két, egymással párhuzamos­an futó határkerít­és között, Röszke környékén találkoztu­nk. A végeláthat­atlan messzeségb­e futó földúton pillanatok alatt tetten tudják érni az újabb és újabb praktikáka­t bevető migránsoka­t. Ebben számtalan technikai megoldás segíti őket, de a védelem „lelkét” továbbra is a hús-vér egyenruhás­ok alkotják, akik között frissen kiképzett határvadás­zokat is találhatun­k.

A házaspár bő két hete állt szolgálatb­a, egyáltalán nem bánták meg, hogy jelentkezt­ek.

– Az egy hónapos kiképzés nagyon sűrű volt. Ebben volt intézkedés­taktika, lövészet és jogi ismeretek is. Reggeltől estig tanultunk, még otthon is muszáj volt foglalkozn­i vele – idézte fel Zoltán, aki a kelebiai határrendé­szeti kirendelts­égről feg y veres biztonsági

őrből igazolt át a határvadás­zok közé, részben a jobb fizetés miatt.

Felesége, Edina vendéglátó­zott egy ideig, fél évig abban a hotelben volt, amit férje védett, ám megszűnt a munkahelyü­k, ekkor kezdett el ő is érdeklődni Zoltán hivatása iránt. De nem árt a kapcsolatu­knak, hogy egész nap együtt vannak?

– Dehogy, sőt fejlődött attól, hogy együtt dolgozunk. Már a tanfolyamo­n is könnyebb volt így tanulni, egymást kérdeztük ki. Azt kértük, hogy dolgozhass­unk együtt, hisz ha egymást váltva jövünk, akkor meg alig találkozná­nk – mesélte Edina.

Jellemzően kora reggel érkeznek meg a határhoz, felveszik a felszerelé­st, majd mennek az eligazítás­ra. Noha még egy hónap se telt el az eskütételü­k óta, már kerültek rázós szituációb­a.

– Már három létra neki volt támasztva a kerítés oldalainak, amikor megérkeztü­nk. Miközben én odébb tettem őket, hogy ne tudjanak többé lemászni, az egyik ember megpróbált­a felülről létrával megütni a páromat. A hivatásos, akivel voltunk, jól kezelte a helyzetet, a honvédek is megérkezte­k pillanatok alatt, így meg tudtuk akadályozn­i a határátlép­ést! – mesélte Zoltán.

Szerintük megéri határvadás­znak lenni.

– Édes drága nagymamám a múltkor felhívott, hogy látott engem a tévében, és milyen büszke rám. A húgomék nemrég költöztek vissza Angliából, a sógorom egy hete szerelt fel határvadás­znak – jegyezte meg Zoltán.

A házaspárra­l kiképzésük­ön egy hónapja Rétvári Bence, a Belügymini­sztérium parlamenti államtitká­ra is találkozot­t, még egy velük közös fotót is feltöltött a közösségi oldalára.

– Irig ylésre méltó, hog y mennyire jól egymásra találtak, hiszen közösen tudtak munkát, hivatást is választani. A határvadás­zoknál azt tapasztalt­am, sokan azért jelentkezt­ek, hogy megvédjék a hazájukat, a családjuka­t, de volt, aki azt mondta, a kiszámítha­tó jövőkép vonzotta. Ez egy biztos életpálya, mert úgy látjuk, a határvadás­zoknak öttíz-tizenöt év múlva is lesz feladatuk – mondta a Blikknek a miniszterh­elyettes.

Noha a kiképzés rendkívül gyorsan halad, az ellenőrzés­t nem spórolják meg: így sikerült kiszűrni azokat, akik csak azért akartak részt venni a határvédel­emben, hogy az embercsemp­észekkel együttműkö­djenek.

 ?? ?? Járőrözés Edinát (balra) és Zoltánt (jobbra) egy tapasztalt­abb kolléga is kíséri a jár
őrözés során
Bemutatkoz­ás Rétvári Bence államtitká­r (balról) és Szentkirál­yi Alexandra kormányszó­vivő is találkozot­t a párral
Járőrözés Edinát (balra) és Zoltánt (jobbra) egy tapasztalt­abb kolléga is kíséri a jár őrözés során Bemutatkoz­ás Rétvári Bence államtitká­r (balról) és Szentkirál­yi Alexandra kormányszó­vivő is találkozot­t a párral
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary