Blikk

Kiüti az ökölvívást a celebek bokszcirku­sza?

Milliárdok­at kaszálnak a ringben az influensze­rek ▶ A színvonal alacsony, de a felhajtás akár az igazi bunyónak is hasznos lehet

-

BUDAPEST — Nagy a felhajtás a profi bokszban, egymást érik a hatalmas csinnadrat­tával körített bejelentés­ek (és lemondások), miközben a nemzet közi i n f luenszer v i lág a ringben bohóckodva fölözi le a milliárdok­at. Az ökölvívást szeretők tűkön ülve várják, hogy a tavaly visszavonu­lt brit Tyson Fury végre megegyezik-e honfitársá­val, Anthony Joshuával, eközben a veretlen bajnokként visszavonu­lt amerikai Floyd Mayweather zsinórban alázza ellenfelei­t a bemutatóme­ccseken, az ír Conor McGregor pedig egy 102 centiméter magas dagesztáni tiktokert hívott ki egy kis bunyóra.

A celebvilág ökölvívás iránti érdeklődés­e nem újdonság, hazánkban is örökre emlékezete­s marad a sztárok na k rendezet t bok szgála, ám az ismert emberek ringben va ló c i rk uszá na k a közösségi média népszerűsé­ge adott új lendületet.

Vegyes

Az IBO megfigyelő A koRácz szerint jó és molytalan mérkőrossz oldala is van zések hatalmas éraz új irányzatna­k deklődésre tartanak számot, nem mellesleg elképesztő pénzeket mozgatnak meg.

Mayweather már jóval visszavonu­lása után 280 millió dollárt (118 milliárd Ft) keresett a McGregor elleni csatáért, de a vesztes ír sem panaszkodo­tt a zsebre tett 130 millió dollárral (55 milliárd Ft). Az amerikai youtuber Jake Paul is szépen kaszál, amikor bokszkeszt­yűt húz, csak 2021ben 40 millió dollárt (17 milliárd Ft) öklözött össze.

– Van egy tendencia a sportág bulvárosod­ása felé, az emberek könnyen emészthető mecscsekre vágynak, és nem is komoly az elvárásuk az amatőr b ok szolók k a l szemben. Ug yanakkor nagy élmény nézni a sztárok meccseit, hiszen nagy az érdeklődés, a felhajtás körülöttük.

A közösségi média erősödésév­el a szórakozta­tóipar is változik, és teret nyer a bokszban is

– mondta Rácz Félix volt bokszmened­zser, jelenleg IBO megfigyelő a Blikknek.

Ugyanakkor a szakember szerint nem kell aggódni, a komoly eredmények­re vágyó profik összecsapá­sait nem homályosít­ják el a celebek bemutatóme­ccsei.

– A szakmailag alátámaszt­ott mérkőzések iránt ettől még nem csökken az érdeklődés, egy Fury–Joshua meccsnek sem a helyszínen, sem a közvetítés­ben nem lenne kevesebb nézője – vélekedett Rácz.

A bokszmened­zser szerint a két műfaj megfér.

– A kérdésnek két oldala van.

Ezek a bemutatóme­cscsek népszerűsí­tik a sportot, A youtuber Jake Paul (balra) legyőzte a korábbi MMA-világbajno­k Eddie Hallt – Paul tavaly 17 milliárd forintnyi dol

lárt keresett boksszal

ugyanakkor nyilván együtt jár bizonyos értékveszt­éssel is, hiszen nagyon alacsony a szakmai színvonalu­k.

Minden a profi ökölvívásb­an is megejelenő elem visszaakös­zön és megfelel a profi boksz elvárásain­ak, csak a tudás az, ami hiányzik – mondta Rácz.

Szerinte nem kell félteni a sportágat, mert a magukra valamit adó bokszolóka­t még nagy pénzzel sem lehet elcsábítan­i a hasonló bemutatóme­ccsekre.

 ?? ?? Bomba üzlet
Bomba üzlet
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary