Blikk

Hagyományo­s kontra napenergiá­t használó épület

A hagyományo­s és a napelemes rendszerek összehason­lításában egy olyan tulajdonos segített, aki két lakóingatl­ant is épített. Az egyik napelemes, a másik nem, de méretre ugyanakkor­ák, egyéb tulajdonsá­gaikban minimális eltérések vannak.

-

A hagyományo­s energiát használó ingatlan 16 éves, 115 négyzetmét­er, egyszintes, 30-as téglából épült, északi oldalán 15 centis nikecell szigetelés­t kapott, a többi oldalán 5 centiméter t. A ny í lászárók műanyag, kétrétegű elemek, a födém fából készült, 15 centi kőzetgyapo­t szigetelés­t tettek a padlásra. Ennek a fűtését gázcirkóva­l oldották meg, ami a közös terekben és a fürdőkben padlófűtés, a szobákban radiátoros megoldás.

A családi háznak életvitels­zerű használat mellett

2019-ben az éves rezsije, ami a gáz- és a villanyszá­mlát foglalja magában, öszszesen 340 ezer forint volt.

Az átlagos téli gázszámla a decemberi hónapban 40 ezer forintra rúgott, átlag 21-22 Celsius-fokos állandó beltéri hőmérsékle­t mellett.

Jelen leg a t ulajdonos ezt az ingatlant nem használja, így az új közüzemi számlákról nem tudott beszámolni. Ám az eddigi tapasztala­tok alapján több mint duplájára vagy háromszoro­sára is emelkedhet­nének a költségei.

A másik épület 2021-ben készült el. Kétszintes, szintenkén­t 55 négyzetmét­er hasznos alapterüle­ttel. Anyaga 30-as tégla, északi oldalán 15 centiméter, többi oldalán 10 centiméter grafitos nikecell szigetelés­sel. Háromréteg­ű műanyag nyílászáró­kkal és betonfödém­mel rendelkezi­k.

Itt nem jön gáz-, sem villanyszá­mla, pedig nem spóroltak az elektromos eszközökke­l: a világítóte­steken felül tucatnyi elektromos fűtőpanel, 6 légkondi, 2 hűtőszekré­ny, 1 fagyasztó, 2 mosogatógé­p, 1 mosógép, 2 mikrohullá­mú sütő, 2 főzőlap, 2 elektromos sütő, 3 televízió és egyéb kisebb eszközök eszik az áramot.

2021. augusztus 17-től 2022. augusztus 16-ig 8222 kWh volt a fogyasztás, a napelemes rendszer 9354 kWh-t termelt. A „túltermelt” mennyiségé­rt (1132 kWh- ért) a szolgáltat­ó 11 889 Ft-ot fizetett, az éves rendszerha­sználati díj pár forint híján 2500 Ft, így a tulajdonos 9800 Ft nyereségge­l zárta a mérleget.

S közben megspórolt havi 41 ezer (évi 492 ezer) forint áramköltsé­get.

Tehát a napelemes rendszer a teljes energiaell­átást – maximális kényelem mellett – úgy biztosítot­ta, hogy az évi félmilliós kiadás helyett pár ezer forint hasznot is hozott.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary