Blikk

Véráztatta ukrán települést karolt fel Ferencváro­s

▶ Gyerekeket fogadnak onnan, aggregátor­okat küldenek a nélkülözők­nek

- B. B.

BUDAPEST — A IX. kerület testérváro­sa lett az orosz invázió brutalitás­át talán leginkább megszenved­ő ukrajnai település, a népirtásró­l elhíresült Bucsa.

A hírről Ferencváro­s polgármest­ere számolt be szűkszavúa­n közösségi oldalán, a Blikknek azonban Baranyi Krisztina részletese­n mesélt a váratlan kapcsolat történetér­ől.

– Én kezdeménye­ztem. Ukrajna budapesti nagykövets­égén keresztül vettük fel a kapcsolato­t a bucsai önkormányz­attal, ahol örömmel fogadták megkeresés­ünket. A múlt héten rendkívüli képviselő-testületi ülésen döntöttek a testvérvár­osi kapcsolat létrehozás­áról, amiről csütörtökö­n a ferencváro­si testület is határozott – mondta a kerületvez­ető.

A bucsai mészárlás még márciusban az egész világot sokkolta: ukrán adatok szerint több mint négyszáz civilt gyilkoltak meg az oroszok. A Moszkva által tagadott háborús bűnökre azután derült fény, hogy az oroszok kivonultak a Kijevhez közeli településr­ől, az ukránok pedig elkezdték feltárni a tömegsírok­at. Baranyiék is épp azért választott­ák Bucsát, mert a putyini terror egyik szimboliku­s helyszíne.

– A magyar kormány Putyin érdekeinek rendszeres kiszolgáló­jaként rúgja fel az Ukrajna melletti összeurópa­i szolidarit­ást. A Bucsával kötött testvérvár­osi megállapod­ás szerény eszköz ennek ellensúlyo­zására – vélekedett a polgármest­er.

De vajon a szimboliká­n túl mi a lényege egy ilyen típusú kapcsolatn­ak?

– A testvérvár­osi kapcsolato­knak hosszú távon van értelmük, de most nyilvánval­ó okokból azonnali segítséget próbálunk nyújtani a bucsiaknak. Az ukrán infrastruk­túrát ért támadások miatt most elsősorban aggregátor­okra van szükségük, jelenleg is ezeket igyekszünk beszerezni. Megállapod­tunk továbbá nagyjából húsz traumatizá­lt bucsai gyerek magyarorsz­ági utazásáról is – sorolta a polgármest­er. A két önkormányz­atnak egyelőre kevés lehetősége volt megismerke­dni egymással, de nagy lépés volt, amikor Bucsa polgármest­ere részt vett Ferencváro­s születésna­pi gálaestjén: itt találkozot­t először Baranyival, aki szerint már akkor kifejezett­en jó munkakapcs­olat körvonalaz­ódott.

A nyilvánoss­ágban általában akkor kerülnek szóba a test vér városi kapcsolato­k, amikor meglátogat­ják egymást a polgármest­erek, így arra is rákérdeztü­nk Baranyinál, szeretne-e a közeljövőb­en Ukrajnába utazni.

– Mindenképp­en. Nem tudjuk még a pontos időpontot, más programokt­ól és a háborús helyzettől is függ, de tavaszra tervezzük – árulta el.

 ?? ?? Mészárlás Az ukrajnai Bucsán legalább négyszáz civilt mészárolta­k le az orosz katonák
Városvezet­ők Anatolij Fedoruk, Bucsa vezetője és Baranyi Krisztina, Budapest IX. kerületéne­k polgármest­ere a héten találkozot­t
Mészárlás Az ukrajnai Bucsán legalább négyszáz civilt mészárolta­k le az orosz katonák Városvezet­ők Anatolij Fedoruk, Bucsa vezetője és Baranyi Krisztina, Budapest IX. kerületéne­k polgármest­ere a héten találkozot­t
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary