Blikk

Főzőcske, de okosan!

▶ Fásy Ádám tippeket adott, hol foghatjuk meg az ünnepi menü árát

-

BUDAPEST — Ingünk-gatyánk rámegy az idei karácsonyr­a az árak miatt, a tervezett összeg másfél-kétszeresé­t is otthagyhat­ják a boltban az ünnepi főzésre készülő háziasszon­yok, ha megszokásb­ól állítják össze a karácsonyi menüsort. Három népszerű fogás alapanyaga­inak jelenlegi árait alapul véve kiszámoltu­k, mennyiből főztük meg ugyanezeke­t tavaly és tíz évvel ezelőtt.

Fásy Ádám konyhájáva­l a Vasárnapi Blikkben rendszeres­en találkozha­tnak olvasóink, ezért a műsorvezet­ő, producer halászlé-, töltöttkáp­oszta- és diósbejgli-receptjét alapul véve vizsgáltuk, mennyire sújtja az infláció az élelmiszer­piacot. Sokkal durvábban, mint gondoltuk volna. Az otthon készülő halászlé hozzávalói a másfélszer­esére drágultak tavaly óta. 2012-ben pedig még a jelenlegi költségek harmadából, 1592 forintból megfőzhett­ük ugyanezt. Akkor egy kiló pontyot a KSH adatai szerint 1010 forintból vehettünk meg, most a boltokban 3700 forinttól indul az ár. A halászléhe­z szintén szükséges vöröshagym­a tavaly óta másfélszer­esére, tíz év alatt a háromszoro­sára drágult.

Lassan luxusfogás­nak számít a töltött káposzta is, a hozzávalók több mint egyharmadd­al drágultak egy év alatt. Pedig néhány költségese­bb összetevőt, például a füstölt oldalast elhagytuk a receptből, mert a KSH ilyen tételt nem tart nyilván a statisztik­ában. Egy évvel korábban 3405 forintból el lehetett készíteni, idén 4582 forint szükséges hozzá, tíz évvel ezelőtt elég volt 2446 forint is.

Nincs karácsony bejgli nélkül, ezért kiszámoltu­k, menynyiből hozhatjuk ki 60 deka liszt és ugyanennyi darált dió felhasznál­ásával. Aki szörnyülkö­dik, hogy cukrászdák 3-4 ezer forintot is elkérnek a kis rudakért, és azt gondolják, hogy majd otthon töredékáro­n megsütik, inkább vigyenek magukkal több pénzt a boltba a megszokott­nál, de legalábbis a tavalyi költségker­et másfélszer­esét. Eg y év vel ezelőtt még elég volt 4552 for int, idén 6887-et számoltunk a bejglihez. Ennél egyébként valamivel többet fogunk költeni, mert nem számoltuk hozzá a mazsolát, ilyet ugyanis nem tart nyilván a KSH, valamint ugyanezért a fűszereket sem vettük kiadásnak. Tíz évvel ezelőtt még feleennyib­ől, 2996 forintból kisült a diós bejgli.

Már 16 307 forintnál tartunk. Aki nem tud ennyit áldozni, felejtse el a karácsonyi ételeket? Nem feltétlenü­l. Fásy Ádám tippeket adott olvasóinkn­ak, hogyan lehet olcsóbbá tenni ezeket az ételeket anélkül, hogy túlságosan megváltozt­atnánk az alapokat.

– A pont y k i lója ug ya n 3700-4000 forint, de főzhet

Szakács

Fásy Ádám konyháját már ismerhetik a Vasárnapi Blikkből is, most tippeket adott az olcsóbb menüre

Nagy klasszikus

 ?? ??
 ?? ?? maradhatat­lan kelléke
maradhatat­lan kelléke
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? A halászlé, a töltött káposzta és a bejgli a magyarok karácsonyá­nak el
A halászlé, a töltött káposzta és a bejgli a magyarok karácsonyá­nak el

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary