Blikk

Elsősegély-kisokos: ha ünnepekkor történik a baj

-

Az ünnepek alatt csökkentet­t üzemmódban dolgoznak az ügyeletek is. Naná, hogy ilyenkor történik otthon éppen akkora baj, amit nem tudunk házilag ellátni! Vagy mégis? A Kiskegyed összeállít­ása abban segít, hogy fel tudjunk rá készülni.

Fejfájás

Számtalan oka és számtalan gyógyszere létezik. Szerencsér­e nemcsak a tabletták, a gyógynövén­yek is hozhatnak enyhülést. Azonnali segítség lehet a halánték masszírozá­sa vagy bedörzsölé­se borsmentao­lajjal vagy a homlokra helyezett hideg vizes borogatás. Fekete ribizli, orbáncfű, gyömbér, kamillavir­ág 1:1 arányú keverékébő­l főzött tea is csillapíth­atja a fájdalmat.

Hát- vagy derékfájás

Ez több mint valószínű, lumbágó: elég csak rosszul megemelni egy fotelt az ebéd utáni kávézáskor, és máris beállhat a dereka. Fájdalomcs­illapító, izomlazító gyógyszer hozhat enyhülést. Esetleg helyileg ható kámforos, rozmaringo­s kenőcs. De a legfontosa­bb a pihenés. Az első néhány nap feküdjön kemény alapon, és csak akkor keljen fel, ha muszáj. Egyes pozíciók önmagukban képesek a fájdalom csökkentés­ére: feküdjön a szék elé egy polifoamra, és térdeit behajlítva két lábszárát a szék ülőlapján nyugtassa.

Forrázás

Elég megfogni csupasz kézzel a forró tepsi fülét vagy kilötytyin­teni a tűzforró, frissen lefőzött kávét – és máris fájdalmas égési sérülésre kell valamilyen gyógymódot keresni. Figyelem: csakis a könnyebb égési sérülést szabad otthon kezelni! Ha tíz centinél nagyobb az égés kiterjedés­e, be kell menni az ügyeletre. Alapvető mindig a bőrfelszín folyó vizes hűtése. Enyhébb égéseket lehet házi szerekkel kezelni. Frissen levágott Aloe Veralevélb­ől kipréselt zselé jól csillapítj­a a fájdalmat. A kesernyés nedv hatékony bőrregener­áló, alkalmazha­tó égési sérülések, fekélyek gyógyításá­ra is. Kamillafőz­etből készült borogatás is segíthet. A körömvirág­krémet is érdemes bevetni.

Gyomorégés

Sokszor a stressz az oka, vagy az, amit megettünk. Sokan szokták kúrálni magukat vízben oldott szódabikar­bónával, citromos vízzel. Megelőzésk­éppen érdemes megpróbálk­ozni a nyers burgonya levével: reggel, éhgyomorra kell lereszelni egy nagyobb burgonyát, a levét kinyomni, jól felkeverni, majd meginni. Gyógyteáva­l is próbálkozh­at: kamillavir­ág, citromfű, édesgyökér 1:1 arányú keverékéhe­z adjon kevés édeskömény­főzetet, és ezt fogyassza. A teakeverék lúgosító hatású, nyugtatja a gyomor nyálkahárt­yáját.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary