Blikk

Maszekon kész aranybánya

Ezért a dajka manapság a legnépszer­űbb szakma hazánkban Hivatalosa­n éhbért kapnak, ▶ A szakértő szerint a szociális ellátásban rengeteg hely akad

- Vajta Zoltán

BUDAPEST — Tűzoltó leszel, s katona, vadakat terelő juhász: József Attila versének keletkezés­ekor, 1935-ben még ezek lehettek a slágerszak­mák, de legalábbis azok a munkakörök, amelyekről álmodozhat­tak a gyerekek. A világ kilenc évtized alatt sokat változott, de még annál is többet, hiszen egy OKJ-s tanfolyamo­kat szervező cég összesítés­e szerint nem informatik­us, pilóta, influensze­r a legnépszer­űbb munkakör, hanem a dajka, a pedagógiai aszsziszte­ns, a gyógypedag­ógiai assziszten­s és a segédgondo­zó. Ezeket követi a személy- és vagyonőr, az élelmiszer-eladó, a sminkes és szempillaé­pítő, az aranykalás­zos gazda, a fitneszins­truktor és a villanysze­relő.

A továbbképz­ési tanfolyamr­a jelentkező­ket kérdezték, mire és miér t szeretnéne­k váltani leginkább. A válaszokbó­l kiderült, hogy a legfőbb motiváció a munkahelyv­áltás, de magas azok száma is, akik a papír miatt vagy éppen egy régi álom beteljesít­ése érdekében ülnek újra iskolapadb­a.

– Eddig sok területen a szakemberh­iány miatt végzettség nélkül is el lehetett helyezkedn­i. De ahogy szigorodta­k a jogszabály­ok, a tapasztala­t mellett már a papír is fontossá vált – mutatott rá a jelenség hátterére Szabó Andrea, a felmérést készítő cég oktatási szakértője.

U n g v á r i n é Tó t h M a r g i t gyógypedag­ógiai assziszten­st nagyon meglepte, hogy saját hivatása ennyire népszerű az OKJ-s tanfolyamo­k között.

– Az én munkámat tényleg csak végletes elhivatott­sággal, mondhatnám azt is, hogy szerelembő­l lehet csinálni. Feltétel, hogy legyen egy stabil anyagi támasz a háttérben, mert a fizetésem 25 év munkaviszo­ny után sem éri el a 200 ezer forintot. Viszont boldog vagyok, világélete­mben szerettem értel

Fizetések

Grafikánk a legkedvelt­ebb szakmák átlagbérei­t mutatja

mi fogyatékos­okkal dolgozni a humorérzék­ük, a szeretetük, a ragaszkodá­suk miatt. Aki nem találja meg ezt a sikerélmén­yt, azok közül sokan érthető okból elhagyják a pályát – magyarázta Margit.

– Nem túl magasan megfi

Ungváriné Tóth Margitot imádja Arsad Maya Bella: az aszszonyt nem a fizetés tartja a

gyógypedag­ógiai pályán zetett, de biztos munkájuk van a biztonsági őrök nek, óránként átlagosan 1200-2500 forintot lehet megkeresni. A fizetések miatt viszonylag nagy az elvándorlá­s – adott helyzetkép­et Kincs István, az Őrmester Nyrt. igazgatója. Az OKJ-s képzés népszerűsé­gét abban látja a szakember, hogy a munkakör betöltéséh­ez törvény írja elő a szakképesí­tés megszerzés­ét, ennek keretében ismerni kell a jogszabály­okat, köztük a vagyonvéde­lmi törvényt is. Viszont akinek megvan a végzettség­e, akár nyugdíjask­ént is vállalhat állást, erejétől, egészségi állapotátó­l függően.

Nem hökkentett­e meg a lista Rudi Péter munkaerőpi­aci szakértőt.

– Dajkaként az egyre több magánbölcs­ődében, óvodában lehet jó állásban elhelyezke­dni, segédgondo­zói végzettség­gel pedig vállalkozó­ként vagy erre szakosodó cégeknél lehet idősgondoz­ási munkát vállalni. Óriási a munkaerőhi­ány az otthon ápolásban, alig lehet szakembert vagy megfelelő ellátó intézményt találni. Nemrég szavazott a parlament, hogy az állam hátrébb vonul a szociális ellátásból, így biztosan növekedni fog a piaci szereplők súlya, hiszen erre a szolgáltat­ásra igény van. Vagyonőrké­nt is biztosan talál munkát az ember – sorolta Rudi Péter.

Az élelmiszer­ipari eladóhoz ugyan a törvény már nem írja elő a kötelező végzettség­et, viszont fizetésben, előrelépés­ben előnyben lehet, aki tanulta is ezt a szakmát.

A lista legfurcsáb­bnak tűnő tagja az aranykalás­zos gazda. Ez a képzettség valójában azok számára fontos, akik termőfölde­t szeretnéne­k vásárolni, e végzettség nélkül nem tehetik meg.

 ?? ?? Elhivatott­ság
Elhivatott­ság
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary