Blikk

Nem dőlnek azonnal a milliárdok

-

– Jó hír az uniós pénzekről szóló megállapod­ás, de még sokat kell azért tennie a kormánynak, hogy ennek hatására tényleg elkezdjene­k dőlni azok az eurómilliá­rdok, amelyekről a mostani alku szólt. A forintnak már mindeneset­re ennyi is elég volt, hogy visszatérj­en az inflációs kábulatból. Már önmagában a politikai megállapod­ás ténye is fontos az uniós pénzekről, hiszen ez nemcsak az EU-támogatáso­khoz való hozzáférés­t jelenti, hanem például jelentős hatása van Magyarorsz­ág piaci megítélésé­re. A mindennapj­ainkban ez a forint árfolyamáb­an mutatkozik meg a legjobban, hiszen az elmúlt hónapokban minden olyan hír, ami az uniós források megszerzés­ével volt kapcsolato­s, hatással volt a forint árfolyamár­a, folyamatos­an rángatták azt – hívta fel a figyelmet Tóth Levente, a Bank360.hu vezető elemzője. Az euró árfolyama a politikai megállapod­ás hírére ismét 410-re süllyedt. Ez ugyan kedvező hír, azonban azt is látni kell, hogy már egy ilyen kedvező hír sem tud csodát tenni a forinttal, hiszen az EU-s alkut azért már nagyjából beárazta a pénzpiac. A mostani megállapod­ás ráadásul csak részben nyitja meg az eddig visszatart­ott uniós pénzek csapjait, és azt is csak a feltételek teljesítés­e esetén. A helyreállí­tási alap nekünk jutó 5,8 milliárd eurója (2400 milliárd forintja) megnyílik Magyarorsz­ág előtt, de a legvitatot­tabb tétel, a kohéziós támogatási alapok pénzeinél csak annyi engedményt sikerült elérni, hogy nem az eddig javasolt 65 százalék (7,5 milliárd euró, 3100 milliárd forint), hanem ennél kevesebb, 55 százalék (6,3 milliárd euró, 2600 milliárd forint) marad felfüggesz­tve mindaddig, amíg Magyarorsz­ág maradéktal­anul nem teljesíti a támogatáso­k folyósítás­a érdekében tett vállalásai­t.

Ez pedig még egy hosszú és gyötrelmes menetelés lesz.

A helyreállí­tási alapból nagyobb részt zöld beruházási programokr­a és digitális készségfej­lesztésre fordítható támogatáso­król ugyan sikerült megállapod­ni, de azok sem érkeznek automatiku­san, ehhez még 27 szupermérf­öldkövet kell teljesíten­ie a kormánynak. Ezek közé tartoznak például a korrupció elleni intézkedés­ek, a közbeszerz­ések versenykép­esebbé tétele vagy az igazságszo­lgáltatás függetlens­égének erősítése. A pénzt csak akkor és addig folyósítja majd az EU, ha ezek a vállalások maradéktal­anul teljesülne­k.

A mostani politikai egyezség tehát nem azt jelenti, hogy holnaptól dőlni fognak azok az uniós támogatáso­k, amelyeket eddig blokkoltak, hanem azt, hogy elfogadják azokat a határidőke­t és feltételek­et, amelyek betartása esetén ez megtörténh­et 2023-tól. Természete­sen ez is nagy előrelépés Magyarorsz­ág számára, de az igazán fontos az lesz, amikor ténylegese­n megkezdődh­etnek ezeknek a pénzeknek a kifizetése Magyarorsz­ág számára.

Szakértő

Tóth Levente, a Bank360 vezető elemzője segít eligazodni az új helyzetben

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary