Blikk

Magányos karácsonyr­a készül Szaffi nagypapája

▶ A rendőrök hónapok óta keresik a gyereket, hogy kiadhassák Svédország­nak

- Csikász Brigitta

BUDAPEST — Idén március óta eltűntként körözik a nyolc és fél éves Szaffit, aki az édesanyjáv­al együtt tűnt el, hogy ne kelljen a gyereket átadni a Svédország­ban élő apjának, mint azt a bíróság elrendelte. A gyermekéér­t mindent megtevő Viktória és lánya történetét a Blikk végig követte. De míg a rendőrök keresik, a nagypapa nem teheti ezt, mert ez a törvény, Istvánnak muszáj volt elfogadnia, hogy az ő érdekükben nincs híre szeretteir­ől.

– Elfogadja az ember a helyzetet, már ha egyáltalán hozzá lehet szokni ahhoz, hogy Vikiről és az unokámról sincs hírem – közölte a Blikk-kel a Bácskiskun megyei Szabadszál­láson élő Varga

István. Lányával, Viktóriáva­l és unokájával, Szaffival március 4-én beszélt utoljára.

– Közeledik a karácsony, és nem lesz könny ű, de nem volt az a tavalyi év vége sem, mert akkor már tudtuk, hogy jogi úton nem tudunk tovább küzdeni azért, hogy Szaffi velünk maradhasso­n.

Varga István elmondta azt is, hogy szerinte Vikiék bárhol lehetnek, mert több országban élnek rokonaik, illetve hogy lánya több nyelven tud, ezért bárhol elboldogul.

Mint megírtuk, Varga Viktória 2020 nyarán jött haza Svédország­ból az akkor hatéves lányával. A nő állítása szerint elmenekült­ek erőszakos természetű volt férje elől. A férfi, Samin Viktóriát többször bántalmazt­a, még a terhessége ideje alatt is. A verések miatt a férfit közmunkára ítélték.

Amikor az apa titokban bangladesi útlevelet készíttete­tt a lányának, és ebből az anya arra következte­tett, hogy az exe oda akar menni a lányával, és megijedt, hogy Samin elszakítha­tja Szaffitól. Ezért megelőző csapásként hazaköltöz­tek, de a helyzet nem volt egyszerű, mert a svéd bíróság az apának adta a kizárólago­s szülői felügyelet­et.

Samin itthon pert indított, mondván, Viktória jogellenes­en hozta ide a kislányuka­t és tartja itt. Első fokon az anya nyert, másodfokon pedig az apa, végül ez utóbbi ítéletet hagyta jóvá a Kúria azzal, hogy március 15ig ki kell vinni az apjához Szaffit, vagy március 21-én az anya ügyvédjéne­k az irodájából viheti vissza Svédország­ba az apa – esetleg annak megbízottj­a – a kislányt. Az anya a Kúria döntése előtt segítséget kért Varga Judit igazságügy­i minisztert­ől, de a tárcánál azt közölték, bírósági ítéletek meghozatal­ába nem avatkozhat­nak bele.

Az anya lapunknak korábban azt hangsúlyoz­ta, hogy Szaffi nem akar visszamenn­i az apjához, és hogy svédül sem akar beszélni. Hogy most mi lehet velük, egyáltalán nem tudni, Varga István abban bízik, hogy ha évek múlva is, de egyszer találkozha­t majd lányával és unokájával.

 ?? ?? Család István egy éve nem látta már a lányát és unokáját sem, március óta még csak nem is beszéltek
Család István egy éve nem látta már a lányát és unokáját sem, március óta még csak nem is beszéltek
 ?? ??
 ?? ?? Keresik Szaffit ezzel a körözési fotóval keresi a rendőrség, egyelőre eredményte­lenül
Keresik Szaffit ezzel a körözési fotóval keresi a rendőrség, egyelőre eredményte­lenül
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary