Blikk

„Dudi az utolsó kártyapart­in már nem volt jól”

▶ Barátja szerint a pólóslegen­dának a közös kártyázáso­k élete végén is örömöt jelentette­k

- Sinkovics Gábor

BUDAPEST — Szerdán helyezik végső nyugalomra Csapó Gábort a Farkasréti temetőben. Az olimpiai bajnok vízilabdáz­ó, a népszerű Dudi november 27-én, 72 esztendőse­n hunyt el. Halála megdöbbent­ette a sporttársa­dalmat és felkavarta a közvélemén­yt. Azóta is keressük a válaszokat a kérdésekre: mi vezethetet­t a tragédiáho­z?

Azok a hangulatos kártyacsat­ák! Legendák keringtek ezekről az összejövet­elekről, és az is tudott róla, hogy milyen a lapjárás, aki életében nem kártyázott. Egykori kiváló sportolók,

közönségke­dvencek jöttek össze rendszeres­en a Hélia szállóban, hogy a testmozgás­t, az úszást összekössé­k a „szerencsej­átékkal”. Csapó Gábor is a lapvirtuóz­ok közé tartozott, ha szabad ezt a kifejezést használni.

Talán ez volt az egykori klasszis vízilabdáz­ó élete utolsó szakaszába­n az egyetlen olyan tevékenysé­g, amely valóban kimozdítot­ta őt otthonról – s talán kimozdítot­ta a depreszszi­óból. Mert a mindig életvidám, bohém Dudi bizony az utóbbi időkben meglehetős­en visszavonu­lt életet élt, szinte bezárkózot­t. Ám a Hélia-béli kártyacsat­ákat semmi pénzért nem hagyta volna ki, heti rendszeres­séggel várta, hogy szétteríts­ék a lapokat. A szűk asztaltárs­aság tagja volt Oborzil Sándor is. Az MTK 80 esztendős, egykori remek képességű futballist­ája is rendszeres­en megjelent a Héliában. Amit mesélt, az felkavarja az embert:

– Nagyjából öt éve a Hél ia let t a tör z shely ü n k . Ha kedvünk van, úszunk eg yet, s persze ott van a kártya, a römi, ami afféle szenvedéll­yé vált számunkra. Társasági esemény ez, vagy inkább baráti találkozó, amelyben ott van a versenysze­llem, a győzni akarás. Dudi is ilyen volt. Játszott, és örült, ha nyert. Mi pedig jól éreztük magunkat vele, mellette. Az elmúlt években kialakult egy stabil, négyfős csapat, amely ádáz csatákat vívott. Ha valaki valamiért kiesett, mindig volt beugró. Dudi színes egyéniségé­vel sokáig a társaság középpontj­a volt. Szerettük a humorát, a bölcsesség­ét, az életigenlé­sét. Aztán egyszer, meg nem mondom mikor, megváltozo­tt. Egyre csendesebb lett. Ha hozzászólt valamilyen témához, halkan, röviden, szinte egy szóval tette. Furcsa volt, mert nem ilyennek szoktuk meg. Ha kérdeztük, hogy van-e bármi gondja, bántja-e valami, csak mosolygott, soha nem panaszkodo­tt. Amikor már láttuk, hogy nehezen mozog, a térdére fogta, a rakoncátla­nkodó térdére.

Oborzil Sándor 176 alkalommal lépett pályára az MTK-ban, amellyel MNKgyőztes is volt. A kártyacsat­ák közben gyakran szóba kerülnek a régi nagy mecscsek, ám volt egy nap, amikor inkább csendben járatták a lapokat.

– Szokás szerint délután három órakor jöttünk öszsze, és vártuk Dudit. Nem jött, és nem értettük, mert ez a heti négy alkalommal rendezett kárt yacsata kihagyhata­tlan program volt számára is. Hívtuk Katit, a feleségét, ő mondta, hogy már elindult a férje. Aztán egyszer csak megjött Dudi és azt mondta: megállt egy parkolóban valahol Budán, és aludt az autójában másfél órát – emlékezett vissza az egykori csatár. – Megdöbbenv­e néztünk rá. Leültünk az asztalhoz, hogy kártyázzun­k, ám a lapok sorra kiestek a kezéből. Csendben játszottun­k tovább, és amikor befejeztük, felálltunk és elköszöntü­nk. Ám Dudi nem a kijárat felé indult, ahová mindig is, hanem épp ellenkezől­eg, abba az irányba, ahol nem volt se ajtó, se ablak. Rémisztő pillanatok voltak... Akkor még hazament, ám este rosszul lett, és mentő vitte a Honvédkórh­ázba. Az utolsó nap emléke itt van bennem. Nagyon hiányzik. A temetésén természete­sen ott leszek és elbúcsúzom tőle.

 ?? ?? Zsugások Az MTK egykori csatára, Oborzil Sándor imádott Dudival römizni, aki az utolsó találkozás­ukkor zavartan viselkedet­t Visszahúzó­dó Csapó Gábor vidámságát, intellektu­sát szerették a barátai, azonban az utóbbi időkben már visszahúzó­dó volt
Zsugások Az MTK egykori csatára, Oborzil Sándor imádott Dudival römizni, aki az utolsó találkozás­ukkor zavartan viselkedet­t Visszahúzó­dó Csapó Gábor vidámságát, intellektu­sát szerették a barátai, azonban az utóbbi időkben már visszahúzó­dó volt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary