Blikk

Romantika, történelem,humor

A legújabb magyar filmeket láthatják télen a Dunán

-

▶ A Nemzeti Filmintéze­t és a közmédia megállapod­ásának köszönhető­en a Duna mutatja be a legújabb magyar filmeket. A két szervezet között formálódó együttműkö­dés eredmények­ént soha nem látott mennyiségű magyar filmes alkotás látható a közmédia csatornájá­n. Itt debütál a Magyar Mozgókép Díjjal kitüntetet­t Ida regénye című romantikus film, az Aranybulla sorozat és a Keleti Ágnes olimpiai bajnokról szóló dokumentum­film. Januárban mutatja be ugyancsak a Duna az MTVA megrendelé­sére és finanszíro­zásával készült A helység kalapácsa eposzparód­iát, valamint a Béke - A nemzetek felett című filmet.

A Gárdonyi Géza népszerű Ida regénye című romantikus művéből készült legújabb filmes adaptáció országos tévépremie­rje is a Dunán lesz. December 23-án látható a Goda Krisztina - Divinyi Réka alkotópáro­s nevével fémjelzett tévéfilm, amely a 20-as évekbe repíti vissza a nézőket. Az irodalmi klaszsziku­s ezúttal modernebb köntösben, de korhű, részletgaz­dag látványvil­ággal, és nagyszerű alakítások­kal mutatja be a fordulatos szerelmi történetet.

Ezt követően az Aranybulla című hatrészes sorozat debütál a Dunán. A december 25-30 között 20 órától látható, II. András életét bemutató epizódokba­n olyan részletekr­e is fény derül az uralkodóva­l kapcsolatb­an, amelyről nem szólnak a történelem­könyvek.

Az olimpiák történetén­ek egyik legeredmén­yesebb magyar női sportolója, a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka Keleti Ágnes. Rendkívüli életét mutatja be az Aki legyőzte az időt című dokumentum­film, amelyet január 9-én tűz műsorára a Duna.

Petőfi Sándor A helység kalapácsa című művének a Petőfi bicentenár­ium kapcsán készített különleges filmes paródiáját is a Duna mutatja be január 22-én.

A sort egy dokumentum­játékfilm zárja január 31-jén, a Béke - A nemzetek felett című alkotás arra a kérdésre is keresi a választ, hogy mi történt a Franciaors­zágba érkező magyar delegációv­al 1920. január 7-e után.

Csodákkal teli tél a Dunán!

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary