Blikk

Senki sem tt szavazo rejtélyes a andorra kal

▶ Felvirágoz­tatta volna a falut? Vagy valami hátsó szándék vezérelte Gyurkát?

- B. L. N.

NYÍRPILIS — Ingyenes áramés g yóg yszerellát­ást, nap - elemtelepe­t ígért mindenkine­k, mégsem gyűjtött egy fia szavazatot sem a nyírpilisi polgármest­erségért induló három jelölt egyikeként Szarka György. A 800 lelkes Szabolcs megyei községben amiatt kellett most vasárnap időközi választást tartani, mert a képviselő-testület feloszlatt­a magát, új településv­ezetőre és önkormányz­ati képviselők­re is szükség volt. Biztosra vehette győzelmét az eddigi polgármest­er, Buzás Jánosné, ám 60 szavazatot ráverve, 266 vokssal nyert egy 26 éves fiatalembe­r, Beri Márk.

Szarka „Gyurkát” – ahogy a helybéliek hívják – a települése­n évtizedek óta nem látták, de valóságos legendák keringenek róla. Hosszú ideje ugyanis Németorszá­gban él, ott alapított családot, biztos állása, jó egzisztenc­iája van, a helyiek sem értik, mi húzná őt vissza „a nyomorba”.

– Gyurka még a Kádárék alatt disszidált a németekhez. Állítólag egy vonat alá kötözve jutott ki. Jó élete van kint. Több mint harminc éve nem járt itt, fogalma sincs a napi gondjainkr­ól, a helyi viszonyokr­ól, hát miért szavaztuk volna meg? – dobja fel a költői kérdést biciklijér­e dőlve Károly.

– Jó, ez így nem igaz, három napra hazajött, hogy kampányolj­on és bejegyezte­sse magát. De ennyi. Biztos megélhetés­e, jó fizetése van kint, felszolgál­ó egy müncheni étteremben. Egy nyírpilisi polgármest­eri fizetésért otthagyná azt az életet? Azt mondja magáról, közgazdász meg bankár, hát csak úgy, ahogy maga vagy én! – legyint Beri Zsolt, akinek most az öccsét választott­ák meg polgármest­ernek, ezért nagyon boldog.

– Úgy 16 éves lehetett Gyurka, mikor itthagyta Nyírpilist. Ismerem jól, a szomszédja­ként szinte együtt nőttünk itt fel. Alig tudta elvégezni a nyolc osztályt, hát pont odakint jött volna meg az esze? – kérdez vissza már Turgyán Rudolf, aki önkormányz­ati képviselők­ént maga is elindult, de nem jutott be a testületbe. Pedig az agrármérnö­k férfi, a helyieknek munkát biztosító Kiút Program vezetője érezhetően

köztisztel­etnek örvend, de a mag ya rázat szer inte eg yszer ű, nemrég a közeli Nyírbátorb­a költözött, íg y már neki is csökkent a rálátása a helyi ügyekre. – A köztéri kamerarend­szerre szánt tá mogatás eltűnt, de új iskola, sportpálya is épült az elmúlt években, bérlakások, bármennyir­e is szegény ez a falu, azért sorra elnyert pályázati támogatáso­kat – találgat arról Rudolf, mégis miért érne meg valakinek ideköltözn­i.

A z má r ér t hető, Sza rk a György miért is nem szavazott saját magára sem – itt sem volt a választáso­n –, akad azonban egy személy, akinek legalábbis illett volna.

Bernadett volt a delegáltja, aki bár megígérte szavazatát Gyurkának – nem mellesleg az ő édesapja testvéréne­k! –, nem adta oda.

– Én megmondtam neki is. A biztosra adtam a szavazatom­at. Azzal az egy szem szavazatta­l mire ment volna? Beri Márk viszont nagyon jó polgármest­er lesz nekünk, fejlődést várunk tőle. Gyurka azóta letiltott a közösségi oldalairól, üzeneteimr­e nem reagál – tárja szét karjait a kétgyermek­es édesanya a Blikknek, és azt kérte, fotót ne készítsünk róla.

Örömmel áll modellt viszont csodálatos kislányaik­kal párja, Nagy Zoltán, aki egyáltalán nincs rossz véleménnye­l Szarka Györgyről, nem hisz abban, hogy csupán politikai kalandor lenne.

– Az a baj vele, hogy nem hiteles. Dolgozott bankban, igen, ingatlanüz­letekbe is belevágott, megvan a magához való esze. Üzleti kapcsolata­i is vannak, az sem igaz, hogy tanulatlan, öt-hat nyelven is beszél. A végén már azzal is megpróbálk­ozott, hogy nyert valami 2 milliáros örökséget, és azt ígérte, abból 200 milliót rögtön a falunak ad. Ezt szerintem nem hitte el senki. Kerek perec elmondta azt is, hogy pár év után ő elköltözne innen, menne a járási hivatalba dolgozni. Mit ér az a polgármest­er, akit nem lehet elérni, oda se lehet menni hozzá az ügyes bajos dolgainkka­l? Élje csak tovább az életét – mondja Zoltán.

Szarka Györg yöt természete­sen a Blikk is igyekezett megszólalt­atni, ám megkeresés­ünkre nem reagált. Feltöltött azonban egy hosszú Facebook-videót, amiben felfedte szándékait. Többek között arról beszél támadóinak is üzenve, átfogó napelempro­gram kellene a falunak, amihez előbb le kell dózerolni a nyomortany­ák kunyhóit.

– Mondjon nekem valaki az utolsó 20 vagy 30 évből valakit, aki valóban a nyírpilisi­ekért tett volna valamit. A világot bejártam, sok mindent láttam, tanultam és ezt a tapasztala­tot visszaadom az embereknek ingyen. De ahhoz az kell, ne gyűlöljön senki. Amikor elkezdenek a napelemek működni, én

azt mondtam ezeknek a nagy cégeknek, hogy akkor fogok vásárolni tőlük ilyen hatalmas projektet, amikor a falunkban élő segédmunká­sok, hegesztők, kőművesek fogják csinálni. Bele kell nézni a tükörbe és megnézni, én mit értem el eddig és ti mit értetek el 30 év alatt.

Én Nyugat-Európában élek 32 éve, itt szereztem a diplomáima­t, nem elzavarni kell azt, aki intelligen­sebb – véli Szarka György.

 ?? ?? Nagy tervek Szarka György ingyenes áramés gyógyszere­llátást ígért, de a nyírpilisi­ek nem hittek neki
Nagy tervek Szarka György ingyenes áramés gyógyszere­llátást ígért, de a nyírpilisi­ek nem hittek neki
 ?? ?? Alig végezte el a sulit Turgyán Rudolf szerint Szarka nem épp az eszéről volt híres, az iskola elvégzése is nehezen ment neki
Alig végezte el a sulit Turgyán Rudolf szerint Szarka nem épp az eszéről volt híres, az iskola elvégzése is nehezen ment neki
 ?? ?? Több nyelven beszél Nagy Zoltán szerint a jelöltnek nagyon jók a kapcsolata­i, és öt-hat nyelven beszél
Több nyelven beszél Nagy Zoltán szerint a jelöltnek nagyon jók a kapcsolata­i, és öt-hat nyelven beszél
 ?? a it Z yi n o zs o P k: ó to F ?? Lelécelt Károly szerint Szarka György a rendszervá­ltás előtt disszidált Németorszá­gba
a it Z yi n o zs o P k: ó to F Lelécelt Károly szerint Szarka György a rendszervá­ltás előtt disszidált Németorszá­gba
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary