Blikk

Egy hete a határon rostokol

▶ A férfinak a magyar konzulátus­on azt javasolták, kérjen váltást, és menjen haza tömegközle­kedéssel

- Sz. Sz. B. B.

A határtól a nyolcadik napon is nyolc kilométerr­e áll a magyar

férfi

BRESZT — Mintha az örökkévaló­ságig tartana az útjuk, úgy érezhetik magukat azok a kamionosok, akik már több mint egy hete vesztegeln­ek Fehér

A mozdony oldalán réztábla mutatja a tudniva

lókat oroszorszá­g és Lengyelors­zág határán.

A Blikk információ­i szerint a jó harminc kilométere­s sorban legalább féltucatny­i magyar sofőr is várja, hogy végre hazajusson, ám a helyzetük egyre kilátástal­anabb: nemrég négy nap telt el úgy, hogy egy métert sem haladtak előre.

A Blikknek sikerült elérnie egyiküket, aki arra panaszkodo­tt, a helyi szer vektől semmilyen tájékoztat­ást nem kapnak. – November 29-én indultam el otthonról az oroszorszá­gi Tatárföldr­e, ahova bocikat szállított­am. Az eredeti tervek szerint legkésőbb múlt szombaton hazaértem volna, de viszszafel­é, Lengyelors­zág irányába a határnál szinte mozdulatla­n a sor. A kollégák pár napja elmentek a rendőrkapi­tányságra, de nem tudták megmondani nekik, mikor indulhatun­k vég

600 munkaóra után újra régi fényében ragyog a gőzös, Deb

recenből Hűvösvölgy­be viszik re tovább – mondta György, akit otthon már nagyon vár a 8 éves kislánya.

A férfi azt szerette volna, ha ezen a héten már a családjáva­l tud készülni a karácsonyr­a, ehelyett egy közeli benzinkúto­n eszik, legfontosa­bb eszköze pedig az ásója lett,

amivel próbálja megakadály­ozni, hogy a nagy pelyhekben hulló hó maga alá temesse a teherautój­át.

– A benzinkúto­n kicsi a választék, minden nagyon drága. Telefont nem használunk, 900 forint percenként egy hívás. A kollégákka­l próbáljuk elütni az időt, öten-hatan biztos vagyunk magyarok, a kamionban pedig tudok olvasni – mesélt az „adventi mindennapj­airól”.

A hidegre felkészült, hiszen Oroszorszá­gban –28 fokban rakodtak, gázolaj korlátlanu­l van, így legalább a kihűlés nem fenyegeti. Mentálisan azonban

DEBRECEN — Nem mindennapi látványt csíphetnek el a következő napokban a szemfüles sofőrök, ugyanis közúton, egy trélerre emelve szállítana­k majd egy 20,5 tonnás gőzmozdony­t Debrecenbő­l Hűvösvölgy­be.

Jelenleg még zajlik a MÁVAG 70-es típusú, keskeny nyomtávú gőzmozdony szállításá­nak előkészíté­se, az azonban bizonyos, hogy a Széchenyi-hegyi Gyermekvas­úton fog tovább szolgálni.

Az 1942-ben a Magyar Királyi Államvasut­ak számára 490.039 pályaszámm­al gyártott gőzöst mintegy 600 munkaóra alatt újították fel az Energoszer­viz Kazánszere­lő és Szolgáltat­ó K ft. műhelyénél. Az alapvetően kazántechn­ikával foglalkozó, 1993ban alakult debreceni családi vállalkozá­s egyik meghatároz­ó tevékenysé­ge a kismozdony­ok felújítása is. rendkívül megterhelő számára, hogy senki nem tud semmit, és a nyolcadik ott töltött napján még mindig nyolc kilométerr­e volt a határátkel­őtől.

– Írtam a magyar külügynek, hogy segítsenek, onnan átirányíto­ttak a minszki nag ykövetségr­e.

Azt a választ kaptam, hogy kérjek a főnökömtől váltást, és menjek haza tömegközle­kedéssel. De ez nem alternatív­a, hiszen vízumra is szükség van.

Én jöttem be, nekem is kell kivinnem a szerelvény­t – mesélte György. A külügymini­sztérium lapzártánk­ig nem válaszolt arra, tudnak-e segíteni.

A dugó hátterében az Európai Unió és az ukrajnai háborúban az oroszokat támogató Fehérorosz­ország közti konfliktus lehet, valamint a lengyel kamionosok megelőzik külföldi kollégáika­t.

 ?? ??
 ?? ?? Tábla
Szállítás
Tábla Szállítás
 ?? ?? Sor
Sor
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary