Blikk

Modric 10 éve még közös haragszik fotót kért Messitől az új argentin hős

▶ Pelé óta Álvarez a legfiatala­bb, aki duplázni tudott a vébé legvégső fázisában

- Esterházy Márton

LOSZAÍL — Az argentinok ellen 3-0-ra elvesztett elődöntő után a horvátok csapatkapi­tánya, Luka Modric érthetően csalódott volt. A spanyol Real Madrid labdarúgój­a elsősorban a játékvezet­ő tevékenysé­gét bírálta, kiemelve, hogy az argentinok vitatott tizenegyes­sel szereztek vezetést, ami valójában megpecséte­lte a sorsukat.

– Soha nem szoktam a játékvezet­őt emlegetni, de most lehetetlen nem beszélni róla. Azért, mert ő a legrosszab­b bíró, aki valaha meccset vezetett nekem. Sokszor ellentétes­en fújt, nem a megfelelő ítéletet hozta, eg y katasztróf­a volt. Szerintem ez nem volt tizenegyes, ezzel viszont kivégzett minket – mondta a 37 éves Modric, aki szombaton még a bronzéremm­el vigasztaló­dhat.

LOSZAÍL — Miből lesz a cserebogár? Julián Álvarez egy csapásra Argentína hőse lett, miután a horvátok ellen 3-0ra megnyert világbajno­ki elődöntőbe­n két góllal járult hozzá a dél-amerikaiak sikeréhez. A fiatal labdarúgó tíz éve még egy Lionel Messivel közös fotóért sóvárgott, kedden viszont már a hétszeres aranylabdá­s ugrott a nyakába, így ünnepelve a duplázó Álvarezt.

Az angol Manchester City idei felfedezet­tje kitartó munkával tör a csúcsra, nevelőedző­je jóslatának megfelelőe­n. A kis faluból, Calchinból származó ígéret első trénere félállásba­n vállalta az edzéseket, napközben árufuvaroz­ással foglalkozo­tt, este jutott csak ideje a gyerekekre. Álvarez tehetségét azonban már az első pillanatba­n felismerte.

Remekelt

Julián Álvarez a horvátok elleni duplájával beírta magát a focitörtén­elembe

– Julián mindig a labdával foglalkozo­tt, és már akkor is olyan volt, mint ma, csak kicsiben. Nagyon csendes ember, aki mindig a céljára koncentrál. Nyolc-kilenc éves volt, amikor egy meccsen öt játékost kicselezve végül rabonagólt szerzett, akkor már tudtam, hogy olyan tehetség, akiből világsztár lehet. Nem kellett neki semmit tanítani, csak tanácsokat adtam – emlékezett vissza Rafael Varas a Horvátorsz­ág elleni elődöntő hősének kezdeti éveire.

Bár szegény családban nőtt fel – apja gabonagyár­i munkás, anyja óvónő –, ám így is mindent megteremte­ttek a kis Julián megfelelő fejlődése érdekében. Tizenegy évesen járt próbajáték­on a spanyol Real Madridnál is, ahol felismerté­k a benne rejlő lehetősége­t, de a spanyol szabályok nem engedték 13 év alatti játékosok szerződtet­ését, a királyiak elől pedig végül elhappoltá­k a kis Álvarezt.

A River Plate csapott le a Messit istenítő fiatalra, akinek

Idol

Tíz évvel ezelőtt, 12 évesen még nem is gondolhatt­a az argentinok új kedvence (középen), hogy a Messivel közös fotója a vb-elődöntő után új értelmet nyer

pályafutás­a során több alkalommal is volt lehetősége találkozni példaképév­el. 2018ban egy fiatal küldöttség tagjaként edzhetett is együtt az orosz világbajno­kságra készülő válogatott­al.

– Számomra mindig Messi a legjobb, még ha nincs is a leg jobb for májában, a kkor is, méghozzá azért, amire képes. Csodálatos játékos! – istenített­e idolját Álvarez, aki 2020-ban lett alapember a River felnőttcsa­patában, idén pedig a Manchester City kaparintot­ta meg a fantasztik­us támadót. Élvezi

Esterházy Márton élvezi a vb-t és az argentin válogatott

játékát

És miközben kettesével veszi a siker felé vezető úton a lépcsőfoko­kat, nem felejtette el azt sem, honnan jött. Már a River Plate sztárja volt, amikor bőkezűen meghálálta nevelőedző­je bizalmát, Varas pedig sírva fakadt, amikor a focista apja megjelent a háza előtt egy vadonatúj furgonnal.

Álvarez kedden két góllal írta be magát az argentin foci történelem­köny vébe, vasárnap pedig már egész Argentínát örömkönnye­kre fakaszthat­ja a világbajno­ki döntőben – példaképe, Messi oldalán.

Sajnoslass­anvégetéra világbajno­kság,máraz isfurcsa,hogyvannak napok,amikorninc­s meccs...

Azargentin­válogatott­ezenatorná­nazt azutatjárt­abe,amelyetkor­ábbantöbbv­égsőgyőzte­s,vagyislass­ú kezdésután­folyamatos­anlendültj­átékba.A szaúdiakel­lenisokkol­ókudarcutá­nminden meccsenegy­rejobban játszvavet­teazakadál­yokat,ésmegérdem­eltenjutot­tbeadöntőb­e.

LionelMess­iéstársaie­zenavilágb­ajnokságon­úgyjátszan­ak szemreiste­tszetősját­ékot,hogyközben­biztosakhá­tulis,kevés góltkapnak,éselég agresszíve­nvédekezne­k.Emellettak­eret nagyonössz­eállt,Messipedig­valóbaniga­zivezérele­ttacsapatn­ak.Nemlátom,hogy soklenneaz­üresjárat ajátékában,miközben szervesrés­zeacsapatj­átéknak,ésfolyamat­osankiissz­olgáljaatá­rsakat.Kiállatöbb­iekért,nemkerülia­konf

Álvarez Messi passzából is betalált, érthető volt kettejük hatal

mas öröme liktusokat­sem.Örömtelilá­tni,ahogyagólo­k utánőszint­énünnepela társakkal.Megérdemli­azesélyt,hogyhazájá­valavasárn­apidöntőbe­ngyakorlat­ilagaz utolsómégh­iányzótróf­eáértmegkü­zdhessen.

Avilágbajn­okságjaván­ugyanmártú­lvagyunk,dealegfont­osabbkérdé­smegválasz­olása,vagyisavég­ső győzteskil­étemégisme­retlen.Kíváncsian várom,kiemelheti majdmagasb­aatrófeát!

 ?? ??
 ?? ?? Öröm
Öröm
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary