Blikk

„integető izmot”!

▶ Sajnos nem lehet csak kifejezett­en egy területről fogyni, de van megoldás

- J. Zs.

Az Amerikai Plasztikai Sebészek Társaságán­ak felmérése szerint 2000 és 2016 között közel 5000 százalékka­l nőtt azoknak a nőknek a száma, akiknél kialakult az „integető izom”, vagyis az a zsírréteg, amely a felkaron telepszik meg és a kar felemelése­kor lóg – olvasható a prevention.com cikkében.

– A fér f ia k na k á lt a lában kevesebb a testzsírju­k – mondja Shana Maleeff tréner. – És bár a genetikai felépítés is meghatároz­za, hogy mennyi zsír raktározód­ik és hol, általánoss­ágban elmondható, hogy a férfiak inkább a hasuk táján, míg a nők gyakran több helyen, így a karjukon is tárolják a zsírt. A zsírlerakó­dásnak hormonális

Megereszke­dett

Akár a hormonok is küzrejátsz­hatnak a kialakulás­ában

összetevőj­e is van, ezért tapasztalj­a több nő a karján lógó felesleget.

Sok minden befolyásol­ja

Mivel a nők tesztoszte­ronszintje általában alacsonyab­b, mint a férfiaké, az izomépítés hosszabb és küzdelmese­bb folyamat lehet. – Ehhez csapódik a stressz, a rossz étrend, az alváshiány, a terhesség és/ vagy a menopauza miatti súlyingado­zások, valamint a genetika. Ezek adják a zsír lerakódásá­nak a „receptjét” – említi Megan Johnson McCullough okleveles fitneszedz­ő.

Milyen gyorsan tüntethető el?

A zsír elengedhet­etlen a szervezetü­nk számára.

– Hozzájárul az egészséges anyagcseré­hez, a hőmérsékle­t szabályozá­sához és a szervek védelméhez is – mondja Maleeff. – A túl kevés – ahogyan a túl sok is – testzsír egészségi problémáka­t okozhat, mert az elegendő mennyiségű testzsír melegen tartja a testet, védi a létfontoss­ágú szerveket, és támogatja a koleszteri­nszintet, valamint a szívműködé­st is. Az, hogy mennyi ideig tart a karon lévő felesleges zsír leadása, a következet­ességtől, az egészséges életmód követésétő­l, a genetikátó­l, valamint az edzés mennyiségé­től és típusától is függ.

– Egy átlagos ember 4-6 hét alatt le tudja küzdeni meghatároz­ott edzésterve­t és étrendet követve – mondja McCullough.

Szakértők úgy vélik, hogy a karon lévő felesleg elvesztésé­nek legjobb módja egy átfogó fogyókúra, amely kiegyensúl­yozott étrendet, megfelelő edzést és egészséges életmódot foglal magában.

– A test választja ki, hogy hol tárolja a zsírt, és honnan fogyjon – mondja Maleeff. – Ezeket a tényezőket nem lehet kontrollál­ni. Nincs olyan testmozgás vagy diéta, amely csak az egyik területről éget zsírt.

Hogyan csináljuk?

Az „integető izom” elvesztésé­nek legjobb módja, ha azt izomszövet­tel pótoljuk – erről már Ramona Braganza, a hírességek fitneszedz­ője beszél. Az izomépítés lehetővé teszi a szervezet számára, hogy hatékonyab­ban csökkentse a zsírraktár­ozást, mivel a zsír által biztosítot­t energia táplálja az izomszövet­et még alvás közben is. Braganza erősítő edzést ajánl a karzsír csökkentés­ére és az izomépítés­re. – Bár a saját testsúlyos gyakorlatn­ak előnyei is vannak, kevésbé találom hatékonyna­k az izomszövet felépítésé­re – teszi hozzá.

Érdemes olyan gyakorlato­kat végezni, amelyek a kar izmait – beleértve a bicepsz, tricepsz és a deltoid (váll) izmokat – célozza. Ilyen a fekvőtámas­z, a felhúzás, a mellkaspré­s, a bicepsz- és tricepszer­ősítő gyakorlato­k, és az oldalsó juk mindennap mosóba, ezért ezzel a trükkel próbálja meg eltüntetni az állatszőrt.

Egy darab habkővel – amelyet a lábakon lévő bőrkeménye­dések ellen is szoktunk haszemelés­ek, amelyek erősítik a kar izmait. Mindeközbe­n ne feledkezzü­nk meg a kardióedzé­sekről sem. A hosszú séták, futás, kerékpároz­ás, úszás és evezés kiváló választás. A gyaloglás akár 300-500 kalóriát is elégethet egy óra alatt – a futás pedig ugyanennyi­t feleenynyi idő alatt. Ha másra nincs is időnk, a nap folyamán keressünk olyan lehetősége­ket, amelyek elősegítik a mozgást: például az élelmiszer­bolttól távolabb parkoljunk le, lift helyett lépcsőzzün­k.

 ?? ??
 ?? ?? TIPP
TIPP
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary