Blikk

Meghalt Hawaii utolsó hercegnője

▶ Nagy kort ért meg, és bár csak címe volt, népe a királyi család tagjaként tisztelte

-

Nagymamája, miután férje meghalt, örökbe fogadta Abigailt, hogy ő legyen

a trónörökös Öröklés

A hercegnő édesanyja (fent középen) 1969-ben hagyta a hatalmas családi vagyont a lányára

HONOLULU — Kihalt Hawaii uralkodócs­aládja, miután 96 éves korában elhunyt a Kawnanakoa család utolsó sarja: Abigail Kinoiki Kekaulike Kawananako­a hercegnő. Bár az asszonynak nem volt hivatalos rangja, a sziget lakói olyan ájult tisztelett­el tekintette­k rá, mintha valóban trónörökös lett volna. Személyét legendák lengték körül, holott korántsem volt olyan élete, mint egy Disney-hercegnőne­k.

Abigail nagypapája volt Hawaii trónörökös­e, mielőtt az 1800-as évek végén Amerika elfoglalta volna a szigetet. Bár a család elvesztett­e hatalmát, sokan továbbra is uralkodóké­nt tekintette­k rá, nagyanyja hatéves korában örökbe fogadta Abigailt, hogy ő legyen a „hivatalos” trónörökös. A lány kiváló iskolákba járt, és gazdagságb­an nőtt fel, de a hatalmas családi vagyont, 215 millió dollárt (80 milliárd forint) csak 1969-ben örökölte meg, miután az édesanyja meghalt. 1997-ben mégis csődvédelm­et kellett kérnie.

Hog y miként tudta elverni a tengernyi pénzt? Volt egykét költséges szenvedély­e. Az egyik a lótenyészt­és és a lóverseny. Dollármill­iókat költött versenypar­ipákra, és rengeteg pénzt veszített versenyeke­n. A

Viharos kapcsolat másik „hobbija” az adakozás volt. Alapítvány­a 100 millió dollárt (38 milliárd forint) osztott szét a rászorulók­nak, ami nagyban hozzájárul­t a hercegnő népszerűsé­géhez.

De szívesen adományozo­tt kevésbé rászor ulta k na k is, mert kedvtelve figyelte, mire képesek az emberek a pénzért. Egyszer a Honolului Katolikus Egyházmegy­e püspöke 100 ezer dolláros (38 millió forint) adományt kért Szent Marianne szentté avatásának alkalmából, ő azt a feltételt szabta, hogy kér egy fotót XVI. Benedek pápáról, amint elfogadja a csekket. Megkapta... Azt viszont örömmel konstatált­a, hogy a dalai láma nem fogadott el tőle pénzt.

Élete utolsó szakasza botrá

Hawaii népe igazi trónörökös­ként tekin

tett Abigailre

Abigail leszbikus kapcsolatb­an élt a nála harminc évvel fiatalabb Veronicáva­l, aki állítólag csak kihasznált­a, sőt bántalmazt­a is

nyokkal telt. A csődeljárá­sból ügyvédje, Jim Wright rángatta ki: adóhátralé­kát kifizette, és anyagi helyzete megszilárd­ult. Aztán hozzáment egy harminc évvel fiatalabb nőhöz, Veronica Gailhez, aki haláláig a felesége volt. A leszbikus kapcsolat kívülről idillinek tűnt, de Wright szerint Veronica manipulált­a, kiszipolyo­zta, sőt fizikailag is bántalmazt­a, ezért 2017-ben pert indított ellene az ügyvéd. Ennek végén a bíróság kimondta, hogy Abigail Kinoiki Kekaulike Kawananako­a hercegnő nem alkalmas vagyona kezelésére. Ezután szellemi és fizikai állapota folyamatos­an hanyatlott. Hawaii népe úgy gyászolja, mintha igazi uralkodójá­t vesztette volna el.

 ?? ?? Gondoskodá­s
Tisztelet
Gondoskodá­s Tisztelet

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary