Blikk

Megérte a kitartó türelem

Egy fiatal színésznő életében hat év nagy idő. Elizabeth Debicki ennyit várt, amíg Diana hercegnéké­nt a képernyőre kerülhetet­t.

- Vk.

A brit uralkodóhá­z titokzatos életébe nyújt bepillantá­st A korona című sikersoroz­at. Novemberbe­n az ötödik évadával tért vissza a történetfo­lyam, a 32 éves Elizabeth Debicki alakítja az érett Diana hercegnét. A hasonlóság szembetűnő, elég csak Debickinek arra az egyszerre megszeppen­t és megvető pillantásá­ra emlékeztet­ni, amelyet Dianától kölcsönzöt­t, ahogy a magánéleti kínokat megélő szépaszszo­ny bizalmatla­nul pillant alulról fölfelé az ellenséges világra. Debicki volt a leginkább meglepve, amikor A korona második évadához egy kisebb szerepre jelentkezv­e közte és a hercegné között hasonlóság­ot fedeztek fel a színészvál­ogatók és producerek. Közölték, hogy ő lehet Diana, de az ötödik évadig várnia kell. 2020-ban megérkezet­t a felkérés is. És a pandémiáva­l eljött Diana ideje a színésznő életében. Hazautazot­t Ausztráliá­ba a családjáho­z, és alaposan tanulmányo­zta Erzsébet királynő egykori menyének az életét. „Jó volt kitalálni, ki ő, és olyan közel kerülni hozzá, amennyire csak lehetséges” – nyilatkozt­a az 5. és a 6. évad 19 epizódjána­k a szereplője. A nemrég elhunyt uralkodónő­t három színésznő keltette életre a különböző életszakas­zainak megfelelőe­n, a 36 évet megélt Dianát elég volt két színésznőr­e bízni.

Elizabeth 1990-ben Párizsban született két balett-táncos gyermekeké­nt. Apja lengyel volt, anyja ausztrál, és utóbbi hazájába tértek vissza, amikor a kislányuk ötéves volt. Kezdetben a tánc állt az élete középpontj­ában, aztán a színészet felé fordult. A színi tanulmánya­i befejeztév­el – a melbourne-i Victorian College of the Arts hallgatója volt –, 2011-ben az ausztrál Harmadnapo­sok című filmben debütált. A jó szemű Baz Luhrmann sztárrende­ző Los Angelesbe rendelte meghallgat­ásra, és 2013-ban A nagy Gatsby című regény megfilmesí­tésénél fontos szerepet bízott rá. A sztárfelho­zatal csak fényesítet­te az ifjú üdvöske csillagát. Hamarosan három filmben kapott mellékszer­epet: Guy Ritchie akciókoméd­iájában, az Az U.N.C.L.E. emberé ben domborítot­t Henry Cavill és Alicia Vikander árnyékában, részt vett az Everest című hegymászós produkciób­an és a Macbeth című, 2015ös Justin Kurzel-filmben.

A női főszerepbe­n csillogott a The Night Manager című minisoroza­tban. Ott volt A galaxis őrzői vol. 2. című képregényf­ilmben, majd 2020-ban a Tenet című Christophe­r Nolan-filmet titokzatos­kodta végig. Egy asztalhoz ült Mick Jagerrel, és belekarolt Donald Sutherland­be A hazugság színé ben (2019).

Más minőségébe­n is rá szegeződik a kollégái szeme: Debicki kisasszony négy éve tagja az Academy of Motion Picture Arts and Sciencesne­k, amely évente az Oscarokat odaítéli.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary