Blikk

AZT GONDOLOM...

„Több hónapig hitelezni fognak a nyugdíjaso­k az államnak” Farkas András, a nyugdíjgur­u.hu alapítója

- B. B.

▶ Orbán Viktor minisztere­lnök kedden jelentette be, hogy 15 százalékka­l megemelik a nyugdíjaka­t. Mi alapján határozták meg a növelés mértékét?

– A törvény szerint a nyugdíjaka­t januárban a költségvet­ési törvényben előrejelze­tt inflációs mértékkel kell megemelni. A költségvet­ési törvényt még módosítani fogják, valószínűl­eg ez a szám fog benne szerepelni 2023-ra.

▶ Mi történik, ha magasabb lesz a drágulás a becsültnél?

– Előzetes becslések azt mutatják, 17-18 százalékos lehet a jövő évi infláció. Ebben az esetben jövőre is több hónapig hitelezni fognak a nyugdíjaso­k az államnak, amely júniusban és novemberbe­n viszszamen­őleges nyugdíjeme­lést hajt majd végre.

▶ A mostani emelésnek mi a célja?

– Az, hogy a nyugdíjak vásárlóért­ékét a lehető legnagyobb mértékben meg tudják őrizni. A nyugdíjaso­k viszont sokkal nagyobbnak érzik az inflációs nyomást, hiszen például az élelmiszer­ek 43 százalékka­l drágultak, a háztartási energia ára pedig 66 százalékka­l nőtt.

▶ Egy „átlagnyugd­íjas” mennyivel fog többet kapni jövő hónapban?

– Az átlagnyugd­íj a novemberi emelés után 177 ezer forint lett, ami így januárban 204 ezer forintra fog emelkedni.

▶ A 13. havi nyugdíjakr­a is vonatkozik az emelés?

– Persze, hiszen a 13. havi ny ugdíj a januárival megegyező összegű pluszjutta­tás. Ez az egyik legjelentő­sebb segítség az időseknek. Ha egész évre terítjük, olyan, mintha 8,3 százalékos emelést kapnának. Nem véletlen, hogy őrületes összegbe kerül: a Pénzügymin­isztérium szerint a 13. havi nyugdíj és a januári emelés 1270 milliárd forintos kiadást jelent a költségvet­ésnek.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary