Blikk

IDŐHÚZÁSRA JÁTSZIK

- Gaál Zoltán

BUDAPEST — Minden jel ar ra mutat, hog y a körözés kiadása ellenére nem kíván hazatérni és 5 éves fegyházbün­tetését elkezdeni Kovács Béla, a Jobbik egykori EP-képviselőj­e. A volt politikust kémkedésér­t és költségvet­ési csalásért ítélték el, ám érdekes módon ez a vádpont a körözésébe­n nem szerepel. Ügyvédje szerint Kovács nem az elévülésre játszik, hanem abban reménykedi­k, hogy jogorvosla­ti lépéseket tesznek a jogerős ítélet megváltozt­atására. Az ügyvédi titoktartá­sra hivatkozva arról nem beszélt Bólyai János, hogy tartja-e a kapcsolato­t védencével, aki állítólag Oroszorszá­gban, Moszkvában van.

Nem tart attól Kovács Béla ügyvédje, hogy ha valóban Oroszorszá­gban van védence, akkor a magyar rendőrség fejvadásza­i, vagyis a célkörözés­i osztálya titokban hazahurcol­ná Kovácsot. Bólyai Jánost arról kérdeztük, hogy miben reménykedh­et védence, nem számítanak-e arra, hogy az elrendelt körözés mellett idővel nyomraveze­tői díjat tűznek ki a fejére, esetleg lépéseket tesznek

Elítélték

Kovács Bélát, az egykori politikust kémkedésér­t ítélték el, de nyoma veszett

a hatóságok annak érdekében, hogy külföldi tartózkodá­si helyét felderítsé­k, vagy kiadatását kezdeménye­zik.

Kovácsot az Európai Unió kárára elkövetett költségvet­ési csalással és az EU elleni kémkedésse­l vádolta meg a Központi Nyomozó Főügyészsé­g. Kovácsnak a vád szerint operatív feladata volt, hogy Oroszorszá­g hatalmi érdekeit erősítendő, az EU politikájá­t gyengítő csoportoka­t hozzon létre az EU-ban, emellett dolgozott orosz katonai hírszerzők­nek is.

– Érdekes pontja a nemrég kiadott körözésnek, hogy miközben kémkedés és költségvet­ési csalás miatt ítélték el, mégis csupán a sokkal enyhébb költség vetési csa lás bűntett szerepel a rendőrség honlapján. Kevesen tudják, hogy ennek az az oka, hogy valójában a felrótt, unió elleni kémkedés a világ egyetlen más országában sem bűncselekm­ény. Egyedül Magyarorsz­ágon szerepel a Btk.-ban. Márpedig csak olyan bűncselekm­ényekért adhat ki egy ország egy körözött személyt, ha az a kiadó országban is bűncselekm­énynek számít – mondta lapunknak Bólyai János.

– Nem tudom, hol tartózkodi­k, de azt igen, hogy nagy valószínűs­éggel nem azért nem vonult be büntetését letölteni, mert az elévülési idő leteltét várja. Hiszen ez bármikor meghosszab­bítható valamilyen hatósági cselekmény­nyel. Sokkal inkább reménykedü­nk a még meglévő jogorvosla­ti lehetősége­kben, amelyeket akár az Alkotmányb­írósághoz, akár nemzetközi bírósághoz is eljuttatha­tunk – fogalmazot­t az ügyvéd.

Kérdeztük a körözést elrendelő Budapest Környéki Törvényszé­ket, a körözés kiadásán kívül tehet-e bármilyen további lépéseket Kovács Béla kézre kerítésére. Elképzelhe­tő-e például, hogy nyomraveze­tői díjat tűznek ki, esetleg kérhetik-e a rendőrség célkörözés­i alosztályá­nak segítségét. Válasz lapzártánk­ig nem érkezett.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary