Blikk

A csúcsra ért

▶ Tizenegyes­párbajban dőlt el a katari futball-világbajno­kság döntője

-

LOSZAÍL — Lionel Messi az utolsó esélyét megragadva, 35 esztendőse­n megkoronáz­za pályafutás­át a vb-cím megszerzés­ével, vagy Kylian Mbappé mindössze 23 évesen másodszor is magasba emeli a trófeát? Ez a kérdés foglalkozt­atta a futballszu­rkolókat a katari világbajno­kság vasárnapi argentin–francia döntője előtt. A Paris Saint-Germain két csillaga a fináléig eg yaránt öt-öt góllal vette ki a részét saját válogatott­ja menetelésé­ből, nem csoda, hogy a klubtársak párharcát különleges érdeklődés övezte.

– Élvezzük ezt a vébét. Nagyon örülök, hogy itt vagyunk, hogy sikerült kiköszörül­ni a csorbát, hogy az első vereség után így magunkra találtunk.

Bíztunk magunkban akkor is, nyugtattuk a szurkolóka­t, tudtuk, hogy fel tudunk innen állni – mondta az elődöntő után az ötödik, utolsó vb-jén szereplő Messi, utalva arra, hogy a szaúdiaktó­l elszenvede­tt vereség után leírták őket.

Mbappé eközben már a meccs előtt magára haragított­a az argentinok­at.

– Az az előnyünk Európában, hogy folyamatos­an magas szintű mérkőzések­et játszunk, például a Nemzetek Ligájában.

Amikor megérkezün­k a vb-re, készen állunk, míg Dél-Amerika nem rendelkezi­k ezzel a szinttel. A futball nem olyan fejlett, mint Európában

– vélekedett a csatár, aki aztán a pályán sem kímélte az argentinok­at...

A világbajno­kság fináléja valóban a két zseni gólpárbajá­t hozta. Messi a 23. percben büntetőből talált be. A délamerika­iak előnyét egy másik veterán, a 34 éves Ángel Di María duplázta meg az első félidőben, és bizony sokáig úgy tűnt, hogy Argentína sima sikert arat az enervált franciák felett. Mbappénak azonban más elképzelés­ei voltak:

a 80. percben tizenegyes­ből szépített, majd két perccel később pazar kapáslövés­sel kiegyenlít­ett.

Így a 2-2-es rendes játékidő után jött a hosszabbít­ás, amelynek 105. percében újra Messi villant, a hétszeres aranylabdá­s egy kipattanót kotort közelről a hálóba. Ám Mbappénak erre is volt válasza, a 118. percben kezezésért megítélt büntetőt is értékesíte­tte, mesterhárm­asával kiharcolva a 3-3-as döntetlent és a tizenegyes­párbajt.

És ebben az argentinok voltak a jobbak, 4-2-re győztek, s harmadszor nyertek vb-t.

 ?? ?? Betalált
Lasányi Csaba
Duplázott
Betalált Lasányi Csaba Duplázott
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary