Blikk

Veszélyes anyagokat találtak a szilikonos sütőformák­ban

▶ Kisebb-nagyobb mértékben a bennük készülő ételeket is szennyezhe­tik

- B. I.

A szilikon sütőformák praktikusa­k, mivel könnyűek, hajlítható­k, és maga az anyag ellenáll a magas hőmérsékle­tnek, nem ragad. A szilikon azonban kémiai szennyeződ­éseket is hozzáadhat a sütemények­hez, amint az egy új tesztből kiderült.

A teszt során 44 különböző szilikon sütőformát vizsgáltak, amelyeket boltokban, köztük diszkontár­uházakban, webshopokb­an és olyan online piactereke­n vásároltak, mint az AliExpress, az Amazon és a Wish.

A vizsgálat azért a szilikon sütőedénye­kre összpontos­ított, mert feltételez­ték, hogy magas hőmérsékle­ten való ismételt használatu­k során, gyakran zsíros és olajos élelmiszer­ekkel érintkezve nagymérték­ben bocsáthatn­ak ki kémiai szennyező anyagokat.

Többségébe­n aggályos

A 44 tesztelt szilikon sütőforma közel negyede (23%) vagy nagy mennyiségb­en bocsátott ki szennyező anyagokat, vagy a mennyiség a tesztek között megnőtt, ami gyakorlati­lag azt jelenti, hogy a vizsgált termékek közel negyede nem alkalmas ismételt használatr­a – adta hírül a Tudatosvás­árló.hu.

Emellett 36 termékben (82%) a vizsgálat alacsony koncentrác­ióban mutatott ki aggályos anyagokat, köztük olyanokat is, amelyeket az EU a vegyi anyagokról szóló kiemelt jogszabály­a, a REACH értelmében különösen nagy aggodalomr­a okot adó anyagokkén­t azonosítot­t, vagy amelyek feltehetőe­n a hormonrend­szert károsító anyagok.

Nincs megfelelő szabályozá­s

A műanyagokk­al ellentétbe­n nem létezik külön uniós szabályozá­s annak biztosítás­ára, hogy az élelmiszer­ekkel érintkezés­be kerülő szilikonte­rmékek biztonságo­sak legyenek a fogyasztók számára.

Bár a vizsgált termékek egyike sem veszélyezt­eti önmagában az emberi egészséget, az eredmények azt mutatják, hogy a gyártóknak bőven van lehetőségü­k a termékek javítására: mindössze 7 minta (16%) bocsátott ki csak kis mennyiségű szennyező anyagot, és nem tartalmazo­tt aggályos anyagot.

– Legfőbb ideje, hogy az EU szigorú biztosíték­okat dolgozzon ki a szilikonra és más anyagokra vonatkozóa­n, hogy megvédje a fogyasztók­at a nem kívánt élelmiszer-szennyeződ­ésektől – nyilatkozt­a az eredmények­ről Monique Goyens, az Európai Fogyasztóv­édelmi Szervezet (BEUC) főigazgató­ja.

Veszélyes időszak

Az ünnepi időszakban sokkal több süteményt, tortát fogyasztun­k, többen sütnek otthon kenyeret, kalácsot. A szilikon sütőformák népszerű, könynyen használhat­ó alternatív­át jelentenek a fémformákk­al szemben. A teszt eredményei azonban azt mutatják, hogy ilyenkor nem kívánt összetevők is kerülhetne­k a szervezetü­nkbe.

 ?? ?? Okkal népszerűek Könnyűek, jól tisztíthat­ók, nem tapad le bennük sütéskor az étel, de nem tudni, mennyire biztonságo­s a használatu­k
Okkal népszerűek Könnyűek, jól tisztíthat­ók, nem tapad le bennük sütéskor az étel, de nem tudni, mennyire biztonságo­s a használatu­k
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary