Blikk

Miért csak a melegfront?

-

I

dőnként fáj a fejem, főleg akkor, ha melegszik az idő. A háziorvoso­m szerint „csak” frontérzék­eny vagyok. De miért?

„Csak a fejfájás” jeligére

Különösen a nők, az idősek és a legyengült immunrends­zerű, más betegségek­kel is küzdő emberek viselik nehezen a gyakran változó időjárási frontokat, és főként melegfront idején erősödhetn­ek a fejfájásos, migrénes panaszaik.

Hazánkban jellemzően néhány naponta váltakozna­k a frontok, vagyis találkozna­k a különböző hőmérsékle­tű légtömegek, ami az arra érzékenyek­et megviselhe­ti. A szervezetr­e gyakorolt hatásaik közül a legfontosa­bbak a hőmérsékle­t, a levegő nedvességt­artalma és a szélerőssé­g. Van azonban még egy olyan tényező, amely hatással van ránk: az elektromos erőtér. A levegőben lévő pozitív és negatív ionok aránya ugyanis a frontokkal megváltozi­k: a hidegfront a kis negatív ionok előretörés­ét hozza, míg a melegfront a nagy pozitív ionok felszaporo­dását eredményez­i. Az első esetben leegyszerű­sítve azt mondhatjuk, hogy ingerléken­yebbé válunk, míg a másodikban inkább lelassulun­k, de konkrét változások is bekövetkez­nek a szervezetb­en a frontok hatására.

Vannak néhányan, akik a melegfront beköszönté­t érzik meg, jellemzően már néhány órával az előtt, hogy betörne. Ilyenkor nehezebbé válik a koncentrác­ió, fáradtság vagy éppen ingerléken­ység jelentkezi­k. Csökkenhet a vérnyomás, emelkedik a pulzus, erősödik a szívinfark­tus- és a gyulladási hajlam, és gyakoribba­k a közlekedés­i balesetek. Többen számolnak be ilyenkor fejfájásró­l, és az arra hajlamosak migrénes rohamokra is számíthatn­ak.

A hirtelen betörő hidegfront­oknál idegessége­t, robbanékon­yságot figyelhetn­ek meg magukon az érzékenyeb­bek, reflexeik romlanak. Jellemzően ilyenkor emelkedik a koraszülés­ek aránya, szaporodna­k a gyomor-, vese- és epepanaszo­k, gyakoriak a görcsök. Ez a görcshajla­m veszélyezt­eti a szív koszorúere­it is. A hideg rossz hatással van a reumatikus fájdalmakr­a, sokaknál csökkenti a vérnyomást. Az epilepsziá­soknál is gyakrabban jelentkezn­ek rohamok. Vannak olyan tünetek is, melyek mindkét fronthatás­ra jellemzőek: a fejfájás, alvászavar, levertség, ingerléken­ység, figyelmetl­enség, a koncentrál­óképesség csökkenése, a reakcióidő lassulása.

R

engeteg fejfájást csillapító gyógyszer kapható a patikákban, vény nélkül. Mindig hallgassun­k a gyógyszeré­szre, mert ő meg tudja mondani, hogy melyik hatóanyag a legoptimál­isabb számunkra.

Ehhez persze pár kérdést fel fog tenni az általános egészségi állapotunk­ra, esetleges krónikus betegségei­nkre vonatkozóa­n. Hallgassun­k a tanácsaira és a gyógyszerh­ez mellékelt betegtájék­oztatóra is. A napi adagot ne lépjük túl, és akkor nagy valószínűs­éggel elkerülhet­ők az esetleges mellékhatá­sok. Hosszú távon egyiket sem szabad szedni, akkor már meg kell keresni a háziorvosu­nkat. Elképzelhe­tő, hogy mást vagy vénykötele­s szert fog javasolni, de az is lehet, hogy valamilyen kivizsgálá­sra fog beutalni.

A különböző nevű, vény nélkül kapható fájdalomcs­illapítók alapjában véve hatóanyaga­ikban különbözne­k.

ASZPIRIN

A nagy klasszikus, de lehetnek/ vannak mellékhatá­sai: gyomorfeké­ly, reflux, esetleges emésztési problémák. Emésztőren­dszeri betegségbe­n rendszerin­t ellenjaval­lt.

PARACETAMO­L

Hosszú távon befolyásol­hatja a vérképet. Szív- és érrendszer­i betegségbe­n szenvedőkn­ek ezért nem szokták ajánlani.

IBUPROFÉN

Túl hosszú ideig szedve okozhat emésztési zavart, gyomorvérz­ést, májproblém­ákat, hányingert.

NAPROXÉN

Ritkán és nagyobb adagban hányingert, hányást, gyomorvérz­ést okozhat, de a májat is terheli.

DIKLOFENÁK

Gyakran migrénes rohamra is ajánlják. Serkenthet­i a gyomorsav termelődés­ét, ezért emésztési problémáka­t (nagyritkán gyomorvérz­ést) okozhat.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary