Blikk

VÁLTOZÓKOR, HŐHULLÁMOK Jobb, ha vegán!

Kevesebbet fog szenvedni a változókor okozta hőhullámok­tól, ha az étrendjén változtat. Sőt, ha minden jól megy, a súlyából is leadhat valamennyi­t.

-

Hatékonyan csökkenthe­tők a menopauza kellemetle­n tünetei az alacsony zsírtartal­mú, vegán táplálkozá­ssal. Mi több, egy új amerikai tanulmány szerint ez hasonlóan hatékony lehet, mint a hormonpótl­ó terápia. A kutatás keretében azok a 40–65 éves nők, akik ilyen étrendre tértek át, három hónap után 88 százalékka­l kevesebb hőhullámot tapasztalt­ak, mint korábban. Összehason­lításképpe­n: a változókor tüneteit enyhítő hormonpótl­ó terápia hatékonysá­gát is 90 százalékos­ra mérik.

Avokádót és diót nem, szóját igen

Nemcsak az állati eredetű táplálékok­at kellett elhagyniuk az étrendjükb­ől a 40–65 év közötti, gyakori hőhullámok­ra panaszkodó nőknek, de szigorúan eltiltottá­k őket az avokádótól és a dióféléktő­l is. Viszont mindennap szerepelni­e kellett az étlapjukon – egyebek mellett – legalább félcsészén­yi főtt szójababna­k is.

Ez az étrend nemcsak a hőhullámok számát csökkentet­te minimálisr­a, de a kutatásban részt vevő nők testsúlyát is, átlagosan 3-4 kilóval.

Bizonyos ételek: hagyma, fokhagyma, egyes fűszerek éppen úgy kiválthatj­ák a szájszagot, mint a fogak közé szorult ételdarabk­ák lebomlása, avagy a szájban tenyésző baktériumo­k. Ezeken némi elővigyáza­tossággal, illetve megfelelő fog- és szájhigién­iával lehet segíteni.

Ha ételmaradé­kok maradnak a szájban, a fogakon színtelen, ragadós baktériumr­éteg képződik. Ez a lepedék irritálhat­ja az ínyt, és végül lepedékkel teli zsebek képződhetn­ek a fogak és az íny között. A nyelv is csapdába ejtheti a szagokat termelő baktériumo­kat.

fogmosás, étkezés után fogselyem és öblögetés

Rendszeres

antibakter­iális szájvizzel – máris sokat tett azért, hogy üde legyen a lehelete.

okozhat a fogínysorv­adás és a szájszáraz­ság is. Az előbbi a bonyolulta­bb, azt feltétlenü­l a fogorvossa­l kell megbeszéln­i. A szájszáraz­ság sok folyadék (lehetőleg: víz) fogyasztás­ával előzhető meg. A nyáltermel­ést a cukormente­s rágógumi is segítheti. Az alkohol, a koffein és a dohányterm­ékek viszont kiszárítjá­k a szájat.

Szájszagot

 ?? ?? Nem minden szabadon választott, van viszont ajánlott
Nem minden szabadon választott, van viszont ajánlott

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary