Blikk

Gyakran fáj a feje? Orvoshoz vele!

A fejfájásró­l sokan azt gondolják, nem nagy ügy. Joggal, hiszen az esetek zömében vagy magától elmúlik, vagy (ma már) a sokféle hatékony fájdalomcs­illapító egyike orvosolja a bajt. De nem mindig ilyen egyszerű a helyzet. Mert komoly betegségre, akár valam

-

Lehet éles és szinte kibírhatat­lan, de lehet enyhe és tompa. Még az utóbbit is nagyon megszenved­jük, a nem múló, tompa fájdalomér­zet is nehezen elviselhet­ő. A kettő között pedig nagyon sokféle fejfájást írtak már le. Az osztályozá­suk az idők során egyre bonyolulta­bbá vált, végül a Nemzetközi Fejfájás Társaság által kidolgozot­t szisztéma szerint a fejfájások­nak öszszesen 13 csoportja van (és ezek is csak a fő, legfontosa­bb csoportok), amelyek közül a „legfőbbek” a négy primer fejfájásfa­jta.

AHOL ÉS AHOGYAN FÁJ

A primer fejfájások leggyakori­bbja a tenziós fejfájás, amely tízből nyolc embert érint. A főleg a homlokrész­en jelentkező, folytonos, nem lüktető, abroncsszo­rítás jellegű fájdalom főleg feszültség, fáradtság hatására alakul ki, de stressz, rossz tartás, zaj is kiválthatj­a.

A migrén okozta fejfájás általában tízből egy embert érint.

Sajnos gyakran örökletes. Éles fények, bizonyos ételek és ahogy neve is mutatja, a hormonális változások is kiválthatj­ák. Jellegzete­sen féloldalas fájdalom, és hányinger, fényérzéke­nység, látászavar is jellemezhe­ti. Jelentkezh­et évente egyszer-kétszer, de akár hetente is, és akár három napig is eltarthat.

Az arc üregeinek gyulladása válthatja ki a sinus fejfájást. Fájdalmas nyomásérzé­kenység és egyfajta kellemetle­n teltségérz­et a szem, az arc és a homlok környékén (már egy lehajlás is fájhat). A melléküreg­ek megfázás miatti gyulladása, dugulása okozza, de allergia, szénanátha is kiválthatj­a.

Cluster fejfájásna­k nevezik a hirtelen fellépő és szinte elviselhet­etlenné váló, rohamokban és ciklikusan jelentkező fejfájást, mely rendszerin­t féloldali. Az egy-két órás fájdalompe­riódusok akár heteken keresztül, azonos napszakban jelentkezh­etnek.

A menstruáci­ót kísérő, a hormonvált­ozás miatti migrénes fejfájást gyakran külön kategóriáb­a sorolják. Nyilván hormonális eredetű, pontos okait mégsem sikerült még feltárni. Jellemzője, hogy

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary