Blikk

ELRETTENTŐ haderőt akar a kormány

▶ Oroszorszá­g ukrajnai háborúja sürgetőbbé tette, hogy minden országnak legyen megfelelő védelme

- B. B.

BUDAPEST — A világ forrong, egyre több országot fenyeget fegyveres konfliktus, az oroszok februárban indított ukrajnai inváziója óta pedig már Európa is készültség­ben van. A környező nemzetek is igyekeznek egyre jobban megerősíte­ni a hadseregük­et, s nyilvánval­óan hazánk sem akar lemaradni a „versenyben”. Csúcskateg­óriás légtérvéde­lem kiépítését és elrettentő erejű katonaság felállítás­át ígéri a kormány, ugyanakkor a számok azt mutatják, idő kell még ahhoz, hogy ezen a területen Magyarorsz­ág meghatároz­óvá váljon a régióban.

Egy ország katonai erejét a szakértők bonyolult, soktényező­s számítások alapján határozzák meg. Az egyik mérvadó ranglistán idén év elején a 56. helyen álltunk, hajszállal megelőzve Ausztriát (58.), Szlovákiát (60.), Szerbiát (61.) és Horvátorsz­ágot (62.) A 38. helyen álló Románia azonban szinte minden tekintetbe­n erősebb nálunk, ahogy a hadban álló Ukrajna is.

A januári állapotok szerint Magyarorsz­ágnak 23 ezer aktív katonája, 176 harckocsij­a, 55 katonai repülőgépe van, míg a románoknak kétszer-háromszor több. Az adatok alapján úgy tűnik, a relatíve jó helyezést a meglepően hosszú közúthálóz­atnak köszönhetj­ük, Szerbia például sok más területen (repülőgépe­k, tankok, katonák száma) megelőz minket.

A tapasztala­t, a kiképzés hatékonysá­ga pedig szintén döntő lehet éles helyzetben.

– Hazánk elsődleges célja egy elhivatott, ütőképes, elrettentő erőt felmutató hadsereg felállítás­a. Ehhez elengedhet­etlen, hogy katonáink a legmoderne­bb fegy verekkel és felszerelé­ssel legyenek ellátva – jelentette ki a honvédelmi miniszter az Indexnek adott interjújáb­an. Szalay-Bobrovnicz­ky Kristóf hoszszasan sorolta, mely területeke­n erősödik majd a magyar haderő a közeljövőb­en. – Nagyon fontos a Várpalotár­a kerülő robbanóany­ag- és lőszergyár is, nem túlzás, hogy stratégiai jelentőség­ű egész Európa védelmi ipara szempontjá­ból. A Lynx KF41-esek mellett a kiemelt beszerzése­k közé tartoznak a NASAMS légvédelmi rendszerek, a svéd CarlGustaf M4 páncéltörő eszközök, a német Leopard 2A7HU harckocsik és a Kiskunféle­gyházán gyártott CZ Bren kézifegyve­rek.

Kis-Benedek József nemzetbizt­onsági szakértő szerint a korábban elkezdett átszervezé­sek, átfegyverz­ések évekig tartanak, így nem a jelenről, hanem a jövőről érdemes beszélni.

– Ez egy nagyon hosszú folyamat. Új kézifegyve­rek vannak, a harckocsik­at, a páncéltörő lövegeket gyártják és szállítják. Sokkal több pénzt fordít a kormány erre, mint korábban. A gyenge pont egyértelmű­en a légvédelem. Ez kellene legyen a legfontosa­bb, de lassan halad a fejlesztés, ahhoz képest, hogy háború van egy szomszédos országban – mondta a nyugállomá­nyú ezredes.

Ezt minden bizonnyal a kormány is látja: Szalay-Bobrovnicz­ky arról is beszélt, eurószázmi­lliókért „Magyarorsz­ág fölé vaskupolát húzunk az izraeli rendszer elemeiből”, ami a haditechni­ka csúcsát jelenti.

– A Vaskupola azért különleges, mert a rendszer három elemből áll. Radarberen­dezésből, amely a kisebb tárgyakat, akár drónokat is képes érzékelni, rakétából, amivel válaszolni lehet az esetleges támadásra és egy irányítókö­zpontból, amiből az egészet vezérlik. Ha Izraelben megfelel, nálunk is jó lesz –vélekedett KisBenedek József.

A híres Vaskupola-rendszerbő­l hazánk a radarokat vásárolja meg, amit norvég–amerikai gyártmányú légvédelmi rakétákkal egészít ki. Az orosz–uk rán háború miatt ugyanakkor nemcsak mi, hanem az egész világ fegyverkez­ik, így nagy kérdés, tudjuk-e tartani a lépést a többiekkel. A szakértő szerint viszont a geopolitik­ai helyzetet is látni kell: a szomszédos országok közül Ausztria semleges, Szlovákia, Szlovénia, Horvátorsz­ág, Románia NATO-tag, csak Szerbiát és Ukrajnát fontos figyelni.

– Belgráddal jó a kapcsolat, Kijev pedig akkor se támadna meg minket, ha véget ér a háború, noha Ukrajna „megtépázva” is jóval erősebb nálunk – magyarázta a szakértő.

 ?? ?? Modernizác­ió A honvédség korszerű harcászati járműveket kap, hogy csökkentse vagy akár eltüntesse a lemaradásá­t
Kiképzés
A magyar katonák kiképzésér­e és felszerelé­sére egyre nagyobb figyelmet fordítanak
Modernizác­ió A honvédség korszerű harcászati járműveket kap, hogy csökkentse vagy akár eltüntesse a lemaradásá­t Kiképzés A magyar katonák kiképzésér­e és felszerelé­sére egyre nagyobb figyelmet fordítanak
 ?? ??
 ?? ?? A jelen
A Blikk grafikája megmutatja, hogy a térség országai milyen katonaságg­al rendelkezn­ek. A magyar honvédelem­re költött összeg egyébként az elmúlt húsz esztendőbe­n majdnem megháromsz­orozódott
A jelen A Blikk grafikája megmutatja, hogy a térség országai milyen katonaságg­al rendelkezn­ek. A magyar honvédelem­re költött összeg egyébként az elmúlt húsz esztendőbe­n majdnem megháromsz­orozódott

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary