Blikk

Titokzatos méregkever­ő vadászik a házi kedvencekr­e

▶ Az egyik állattartó szerint több tucat áldozata lehet a fagyállós fantomnak

- V. A.

VÁCHARTYÁN — Több állattartó is orvosi leletekkel, kórházi zárójelent­ésekkel tudja igazolni, hogy a Pest megyei kis faluban fagyálló miatt vesztette el kutyáját vagy macskáját. A gazdák mindannyia­n állítják, náluk nem kerülhetet­t az állat a mérgező anyag közelébe. Volt, aki észrevette, hogy valaki idegen húst dobott a kertjükbe, ebben lehetett a méreg, mások szerint viszont az utcákra kirakott műanyag tálkákba rak valaki fagyállót.

Marina Csilla már két kutyáját vesztette el a mérgezés miatt. A kutyákat állatkórhá­zba vitette, ott mutatták ki a szervezetü­kben a fagyállót. Bár az állatorvos­ok megpróbált­ak mindent, egyik ebet sem tudták megmenteni.

A kutyáit szerető gazdit nagyon megviselte az a fájdalom, amit a méregtől elszenvedt­ek kedvenc állatai.

– Váchartyán­ban ez már majd öt éve tart, minden télen beindul a mérgezés – mondta az elkeserede­tt nő a Blikknek. – Kizárt dolog, hogy ennyi véletlen lenne, a helyiek által létrehozot­t közösségim­édiacsopor­tbejegyzés­ei szerint legalább 50 megmérgeze­tt k utyáról és macskáról lehet szó. Bele sem merek gondolni abba, mi lehet, ha egyszer egy gyerek kóstol bele a négylábúak­nak kirakott szerbe.

A mérgezések­ről a településá­llat orvosai is hallott akmár, de az állatokat nem ők kezelték, mert ilyen tünetekkel állatkórhá­zba kell vinni a szerencsét­lenül járt négylábúak­at. Péter Benjámin, a Happy Dog Life Kutyaiskol­a Sport és Állatvédő Egyesület elnöke is érintett, lapunknak elmondta, neki pár hete kellett elaltatnia a kedvenc macskáját.

– Váchartyán­iként magam is hallottam ezeket a pletykákat, de idén december közepéig nem akartam elhinni.

Roszszul lett a cicám, azt hittem, elütötték, olyan kábán viselkedet­t, dőlt-borult, mozgáskoor­dinációs zavarai voltak. A röntgen kimutatta, nincs rajta sérülés, vért vettek tőle egy kórházban, ahol kiderült, annyi fagyálló került a szervezeté­be, hogy esélye sem volt a gyógyulásr­a,

iszonyatos­an szenvedett, el kellett altatni. Egy másik váchartyán­i férfi,

B. Gábor azt állítja: édesanyja hat kis állatával is így végzett valaki. A férfi szerint is egyértelmű a szándékoss­ág. A települése­n sok a kóbor kutya, nem kizárt, hogy valaki a gazdátlan állatoktól félve tett ki mérget, ám nem gondolt bele abba, hogy ez nem csak jogsértő, hanem veszélyes azokra az állatokra is, amelyek szerető gazdáknál vannak.

A Blikk által megkérdeze­tt állatorvos szerint a fagyálló visszaford­íthatatlan vesekároso­dást okoz az állatok szervezeté­ben. Leáll a vizeletter­melés, izomgörcsö­k, hányás, öntudatlan állapot jelentkezi­k, altatás nélkül hosszú és fájdalmas, 2-3 napos haldoklás vár a mérgezett kutyákra, macskákra. A fagyálló folyadék etilén-glikol-tartalma az emberi szervezetr­e is ugyanezeke­t a reakciókat váltja ki, halálos veszélyt jelentve.

Koblász Sándor, Váchartyán polgármest­ere megdöbbent, amikor a Blikktől hallotta, ilyen gondok vannak a települése­n. Még a képviselő-testületet is összehívta,

ki tud az esetről, a települése­n dolgozókat is megkérdezt­e, de senkinek nem volt eddig információ­ja a fagyállós rémtörténe­tekről. Éppen ezért viszszauta­sítja a közösségi oldalakon említett önkormányz­ati közönyről, homokba dugott fejről szóló vádaskodás­okat, a rendőrségg­el egyeztetve kérte meg az érintettek­et, keressék fel, hivatalos formában jelezzék felé a problémát.

A Pest Megyei Rendőr-fő

kapitánysá­g Kommunikác­iós Osztálya szerint ha a rendőrségr­e bejelentés érkezett volna a mérgezések­ről, akkor állatkínzá­s gyanúja miatt eljárást indítottak volna, de eddig egyetlen érintett gazda sem kért segítséget a hatóságtól.

 ?? ?? El kellett altatni Péter Benjámin macskája is evett a méregből, a cicát végül el kellett altatni Figyelmezt­etés A „Váchartyán­ban lakom” Facebook-csoportban egy gazda megosztott­a a családjuka­t ért tragédiát Bedobták Csilla a kertjében állva mutatja, hová dobták be a mérgezett ételt. Két kutyája halt meg szörnyű kínok között a fagyállótó­l
El kellett altatni Péter Benjámin macskája is evett a méregből, a cicát végül el kellett altatni Figyelmezt­etés A „Váchartyán­ban lakom” Facebook-csoportban egy gazda megosztott­a a családjuka­t ért tragédiát Bedobták Csilla a kertjében állva mutatja, hová dobták be a mérgezett ételt. Két kutyája halt meg szörnyű kínok között a fagyállótó­l
 ?? ??
 ?? ?? Vonzó illat A fagyálló illékony folyadék, az állatok egyáltalán nem fognak gyanút a szerrel átitatott étel kapcsán
Vonzó illat A fagyálló illékony folyadék, az állatok egyáltalán nem fognak gyanút a szerrel átitatott étel kapcsán
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary