Blikk

„Apu a legjobb fej volt a világon”

▶ Mi nevettetők­ént ismertük, csak a szerettei tudják, milyen melegszívű apa volt

- Kiss Nóra

BUDAPEST — Ma ünnepelné 85. születésna­pját a két éve elhunyt Zana József. Az örök vidám színészre fia, Ganxsta Zolee és lánya emlékezett, aki nagybeteg édesapját az utolsó percig odaadóan ápolta.

– Mindennap nagyon hiányzik apu. Közel álltunk egymáshoz, és hiába voltunk Zolee-val már felnőttek, mindig úgy bánt velünk, mintha gyerekek lennénk. Az elmúlt két évben azonban megtanultu­nk nélküle létezni, még ha nagyon fáj is – kezdte lapunknak a színész lánya, Zita, aki gyakran jár ki édesapja sírjához, a születésna­pján is ellátogat a temetőbe. Amikor kiderült, hogy a színész beteg, hozzáköltö­zött, és élete végéig gondoskodo­tt róla.

– Mindig kedves, szeretette­ljes, mókás ember volt, aki imádott élni. Nagyon rossz volt betegen látni, de előtte próbáltam tartani magam. Apu nagyon hiú ember volt, szeretett tiszta, ápolt lenni, és bántotta volna, ha látja rajtam, hogy én ezt lelkileg milyen nehezen élem meg. Az utolsó beszélgeté­sünkkor, egy nappal a halála előtt is még viccelődöt­t, elmondta, hogy mennyire szeret, és megígérte, ha kijön a kórházból, eljön velem edzeni. Mi tudtuk, hogy erre már nincs esély, de neki nem mondtuk el – mesélte Zita, aki azóta is édesapja volt otthonában él.

– Nagyon szeretem ezt a lakást, itt nőttem fel, rengeteg szép emlék köt hozzá. Sok személyes holmiját megtartott­am, például az óráját és néhány ruháját is, ezeket nagy becsben tartom. Jó érzés rájuk nézni, megfogni őket. Ilyenkor mindig eszembe jut az én imádott apukám, aki a tenyerén hordott.

Zana József számára talán a legfontosa­bb az volt, hogy Zita és Zolee jó testvérek legyenek.

– Arra tanított minket, hogy szeressük, támogassuk egymást, és mi így teszünk. A bátyámmal majd mindennap beszélünk telefonon, sokat találkozom vele és a lányával is. Apu első feleségét, Kassai Ilonát is rendszeres­en látogatom a gondozóház­ban, ahol nyár óta él.

A színész fia, Gansxta Zolee szintén úgy tervezi, hogy a születésna­pon meglátogat­ja édesapja nyughelyét.

– Apu a legjobb fej volt a világon, még akkor is, amikor leszidott. Imádtam, és a mai napig nagyon hiányzik. Rettenetes­en megviselt a halála, de mostanra megtanulta­m nélküle élni, bár a szívemben mindig velem marad. Rengeteg ereklyéjét őrzök tőle, például focimezét, ezeket féltve őrzöm az otthonomba­n – sóhajtott fel a rapper.

 ?? ?? Feltétel nélkül Zolee még akkor is imádta édesapját, Zana Józsefet, amikor leszidta
Feltétel nélkül Zolee még akkor is imádta édesapját, Zana Józsefet, amikor leszidta
 ?? ??
 ?? ?? Kötődés
A Zana család mindig összetartó volt. Zita, József, Zoé, Zolee lánya, Kassai Ilona és Ganxsta Zolee
Kötődés A Zana család mindig összetartó volt. Zita, József, Zoé, Zolee lánya, Kassai Ilona és Ganxsta Zolee

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary