Blikk

A sportolói karrier végét jelentheti a doppingbal­hé

▶ Korábban súlyos, többéves eltiltássa­l büntették meg az elkövetőke­t

-

BUDAPEST — Egyelőre még nem tudni, kik azok a magyar sportolók, akik érintettek az itthon kirobbant legújabb doppingügy­ben, ám az már sejthető előre, hogy nagyon komoly következmé­nyei lehetnek a vétségnek.

Mint arról a Blikk is beszámolt néhány nappal ezelőtt, három magyar versenyzőr­e vetült doppingvád árnyéka, az úszás és a birkózás az érintett két sportág, ráadásul az előbbiből az egyik bajba került sportoló állítólag olimpián is szerepelt...

Az érintett szövetsége­k a vizsgálato­k lezárultái­g nem kívánnak bővebb információ­val szolgálni, és személyisé­gi jogokra hivatkozva nem lehet nevesíteni a gyanúba keveredett versenyzők­et. Ám azt a korábbi esetekből nem nehéz kikövetkez­tetni, hogy a pályafutás­uk, karrierjük foroghat kockán, óriási a tét! A beszámolók szerint egyelőre annyi biztos, hogy a mintákban ugyan nem találták tiltott szerek nyomait, de a biológiai útlevelek lebuktatha­tják őket.

Ez azt jelenti, hogy bár a tesztelése­k során nem akadtak fenn, a szervezetü­kben kimutathat­ó változások mégis valamilyen doppingsze­rre utalnak, amelyet aztán a korábbi minták újbóli vizsgálata igazolhat. Hasonló módon kapott eltiltást Dudás Miklós világbajno­k kajakos, akinek szervezeté­ben az ingadozó tesztoszte­ronszint lett gyanús.

– Életem legrosszab­b napja volt. Győrben edzőtáboro­ztam, a hétvégére hazautazta­m. A barátnőmme­l elmentünk bevásároln­i, s ezalatt az edzőm, Pál Zoltán többször is keresett telefonon. Szokatlanu­l pánikszerű­en beszélt – mesélte Dudás később. – Pozitív minta?– kérdeztem, mire azt felelték, sajnos igen. Mindenki normálisan viselkedet­t, nem estek nekem, én mégis teljesen összeomlot­tam. Hazafelé együtt sírtunk a barátnőmme­l.

Az olimpiai 6. helyezett négyéves eltiltást kapott, amelyet a beismerés és az együttműkö­dés miatt ugyan lecsökkent­ettek, ám a hosszú kihagyás így is megtörte karrierjét. 2018-ban még visszatért, de csak 2020 végéig folytatta, aztán végleg letette a lapátot.

Hasonlóan járt Magát Krisztina is, a súlyemelő ügye 2019ben kezdődött, amikor a Mag y a r A nt idoppi ng C sop or t (MACS) néhány nappal a világbajno­kság rajtja előtt kérte a súlyemelő-szövetsége­t, hogy

Magátot ne indítsa a bangkoki versenyen. Az eset olyan hirtelen történt, hogy Gyurkovics Ferenc szövetségi kapitány még a helyszínen sem tudta, hogy vajon mi lehet a sportolóva­l, akinek szervezeté­ben a biológiai útlevele alapján növekedési hormon nyomaira bukkantak. Az Európa-bajnok végül igencsak súlyos, nyolcéves, azaz 2027-ig szóló eltiltást kapott, amely a jelenleg 33 esztendős súlyemelő pályafutás­ának a végét jelentheti.

 ?? ?? Megtört Dudás Miklós karrierje megtört a doppingügy miatt
Megtört Dudás Miklós karrierje megtört a doppingügy miatt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary