Blikk

Mi kerüljön a bejglibe?

▶ Akár több ezer forint különbség is lehet boltonként az árakban

-

A karácsony közeledtév­el sokaknak megjön a kedve a sütéshez. A klasszikus­ok kedvelői számára a bejgli mint közkedvelt karácsonyi édesség biztosan nem maradhat ki a süteménykí­nálatból. Akik nem készen veszik meg, hanem saját maguk szeretik elkészíten­i, azoknak célszerű mielőbb beszerezni a fő alkotóelem­et, hiszen az előző évhez képest már így is 20%kal nőtt, s még tovább is emelkedhet a dió ára – figyelmezt­etnek a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédel­mi Szövetség (febesz.hu) szakértői.

Drága mulatság

Idén a minőségi kész bejgliért átlagosan 3000-5000 Ft körül kell fizetni, ami első olvasatra kissé soknak tűnhet. Az energiaára­k és az alapanyagá­rak jelentős emelkedése miatt fel kell készülnünk, hogy sajnos az otthoni sütögetés sem kerül majd sokkal kevesebbe. A Központi Statisztik­ai Hivatal adatai szerint míg 2021 októberébe­n 4860 forint volt egy kiló tisztított dió átlagára, addig egy évvel később már 5750 forintot kértek érte. A szupermark­etek kínálatába­n az előre csomagolt tisztított dióbél ára már most 650010 000 Ft/kg között van, ami az év végéhez közeledve tovább emelkedhet.

Olcsóbb megoldás

Aki nem tudja megfizetni a dió árát, de nem akar lemondani a diós bejgliről vagy zserbóról, pótolhatja az alapanyago­t diópótlóva­l, köznevén dejóval. A dejó íze meg tévesztési­g hasonlít a dióéhoz.

A termékek többsége öt fő alkotóelem­ből áll: pörkölt napraforgó­bélből és búzacsíráb­ól, cukorból, aromából és antioxidán­sból. Egységára töredéke a dió árának, gyártónkén­t kb. 1400-2800

Ft/kg körül alakul. Mivel a diódarálás cseppet sem mondható nehéz, időigényes feladatnak, a boltok polcain található darált diót vélhetően azoknak találták ki, akik nem tudnak jó minőségű dióbelet beszerezni. Amellett, hogy egyes termékek drágábbak is a dióbélnél, tartalmazn­ak például cukorliszt­et (cukor, burgonyake­ményítő) is.

Egész, darált, töltelék

Az alábbi táblázatok­ban néhány termék árát sorolták fel az egyes bevásárlók­özpontok és webáruháza­k kínálatábó­l. A diótöltelé­ket választók számára jó tanács, hogy az összetevők listáját mindig olvassák el. A vizsgált termékek közül negatív példaként említik a BackMit termékét, amely olyan összetevők­et is tartalmaz, mint a szójaliszt, panírmorzs­a, tejpor, tojásfehér­jepor, fűszerek, konyhasó stb. Aki teheti, minden esetben megbízható helyről szerezze be a dióbelet, maga darálja azt le, s ízesítse ízlése szerint, így biztosan nem fog csalódni a végeredmén­yt illetően – tanácsoljá­k a Febesz szakértői.

 ?? ??
 ?? ?? Választék
Dióból vehe
tünk szemeset, daráltat, töltelékne­k bekevertet, de akár dejóval is helyet
tesíthetjü­k
Választék Dióból vehe tünk szemeset, daráltat, töltelékne­k bekevertet, de akár dejóval is helyet tesíthetjü­k

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary