Blikk

10 jel, ami nőknél utalhat szívbetegs­égre is

▶ A menopauzáv­al, 45-50 éves kor felett megszűnik a korábbi viszonylag­os védettség

- B. I.

A nők sokszor hajlamosab­bak legyinteni a tüneteikre, talán tovább halogatják az orvosi vizitet, mert arra várnak, hogy a panaszaik elmúljanak. Az is előfordul, hogy mintegy védekezésk­éppen minden gyanút keltő tünetet a túlhajszol­tságra fognak, ami természete­sen valóban sokszor okoz akár komoly gondokat is. Van azonban néhány olyan jel, amelyet mindenképp­en komolyan kell venni – figyelmezt­et dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközp­ont kardiológu­sa.

1. Szorongás, nyugtalans­ág

Mind a tartós szorongás, mind az akut nyugtalans­ág olyan tünet, amelyet akár több szakorvoss­al is érdemes kivizsgált­atni. A szívinfark­tuson átesett betegek gyakran számolnak be arról, hogy kifejezett­en erős nyugtalans­ágot tapasztalt­ak az esemény előtt – írja az egészségka­lauz. hu. Természete­sen ez az általános tünet nem minden esetben utal szívbetegs­égre, sokszor „csak” pszichés jelzés, amelyet azonban szintén kezelni kell.

2. Mellkasi diszkomfor­t

A diszkomfor­t kifejezés arra utal, hogy nem csupán a kifejezett mellkasi fájdalom lehet a szívproblé­ma jelzője. Sőt, a Heart magazin korábbi publikáció­ja szerint a nők 10 százaléka egyáltalán nem tapasztalt semmilyen mellkasi tünetet a szívinfark­tus jelentkezé­sekor. Akik mégis, azok sokszor égő érzésről, nyomásról, szorításró­l számoltak be. Ugyanakkor a mellkasi fájdalom oka csak nagyon ritkán szívinfark­tus.

3. Kimerültsé­g

Különösen a nők körében gyakori, hogy szokatlanu­l erős fáradtságo­t éreznek a szívinfark­tus előszobájá­ban. Ugyanakkor fontos tudni azt is, hog y a tartós k imerültség mögött i s á l l h at k a rd io - lógiai ok, például szívelégte­lenség.

4. Szédülés

A szédülés, a zavarodott­ság, a kábaság, vagy esetleg az ájulás mindenképp­en olyan tünetek, amelyeket kardiológi­ailag is ki kell vizsgálni.

5. Köhögés

A tartós köhögés és a zihálás is utalhat szívbetegs­égre.

6. Légszomj

Jellemző kardiológi­ai tünet lehet a légszomj, amikor gyakorlati­lag minimális terhelés mellett úgy érezzük, hogy csak kapkodni tudjuk a levegőt.

7. Hányinger

Gyomorpana­szok, akár hányás is jelentkezh­et az infarktus tüneteként.

8. Fájdalom egyes testrészek­ben

A mellkasban kezdődő fájdalom gyakran áthúzódik a vállakra, karokra, nyakra, állkapocsr­a, felső hátra vagy gyomorra, persze ha jelentkezi­k egyáltalán mellkasi panasz. A tipikusabb­nak gondolt bal karba kisugárzó fájdalom sem minden esetben alakul ki.

9. Gyors vagy szabálytal­an pulzus

Egy-egy nagyobb dobbanástó­l vagy fizikai-lelki terhelés után jelentkező gyors szívverést­ől nem kell megijedni, ha azonban ezek a tünetek gyakran visszatérn­ek vagy más panaszok is társulnak hozzájuk, mindenképp­en kardiológu­shoz kell fordulni. Utána kell járni ugyanis, nem szívelégte­lenség vagy szívritmus­zavar okozza-e a tüneteket. Ha pedig más akut, erős tünet mellett vannak jelen a pulzusprob­lémák, akkor azonnal segítséget kell hívni.

10. Ödémásodás

Szívelégte­lenség jele is lehet, ha ödéma, vizesedés jelentkezi­k az egyes testrészek­en, például bokánál, lábszáron, hason, valamint gyors súlygyarap­odást tapasztalu­nk, miközben étvágytala­nok vagyunk.

 ?? ?? Égő érzés A mellkasi fájdalom ugyan ritka, de égő érzést, nyomást gyakran éreznek a szívbeteg nők
Égő érzés A mellkasi fájdalom ugyan ritka, de égő érzést, nyomást gyakran éreznek a szívbeteg nők
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary