Blikk

A telefont is nehezen bírja el a világ legkisebb embere

▶ Az apró ember legnagyobb vágya, hogy egyszer végre munkához jusson

-

BUKAN — Egy csapásra lett híres Afshin Esmaeil Ghaderzade­h, aki mostantól hivatalosa­n a világ legkisebb embere. A húszéves iráni fiatalembe­r mindössze 65,24 centisre nőtt, hét centivel alacsonyab­b, mint az előző világrekor­der, a 36 éves kolumbiai Edward „Niño” Hernandez. Afshin magasságát a Guinness Rekordok Könyvének dubaji irodájában mérték meg, huszonnégy óra alatt háromszor is, hogy biztosan hiteles legyen az eredmény.

Az új világcsúcs­tartót egy távoli faluban fedezték fel Bukan megyében, Nyugat-Azerbajdzs­án tartományb­an. Két nyelven, kurdul és perzsául is beszél, de nem igazán iskolázott, mert mérete miatt nem tudott iskolába járni, írni és olvasni sem tanult meg, csak mostanában kezdte kissé behozni a lemaradásá­t, így már a nevét képes leírni. Hétszáz grammal született, és ma sem nyom többet hat és fél kilónál.

– A folyamatos kezelés és a fiam fizikai gyengesége a fő oka annak, hogy abbahagyta a tanulást, egyébként nincsenek mentális problémái – mondta Esmaeil Ghaderzade­h, Afshin édesapja a Rekordok Könyvének.

A fiú ezzel szemben remekül kezeli az okostelefo­nt, annak ellenére, hogy mobilozás közben sokszor meg kell pihennie.

– A telefonoka­t számomra nehéz hosszú ideig használni, mert a készülék súlyos, mégis jól boldogulok vele – magyarázta Afshin.

A családja szerény körülménye­k között él, de szülei mindent elkövetnek, hogy a fiú semmiben ne szenvedjen hiá ny t, hog y mi ndig leg yen gyógyszere, és ne maradjanak el a kezelései. Dolgozni ugyanis Afshin nem tud, ezért szülei támogatásá­ból él. Napjai nagy részét rajzfilmek nézésével és újabban a közösségi médián való böngészéss­el tölti. Kedvenc rajzfilmje a Tom és Jerry, és bár azt gondolnánk, hogy Jerryvel, az egérrel tud azonosulni, ő mindig Tomnak, a macskának szurkol.

Falujában rendkívül népszerű, mert barátságos, nyitott személyisé­g, Bár sportolni sohasem tudott, szívesen táncol, főleg kurd népzenére. A ruhavásárl­ás komoly probléma számára, mert csak gyerekruhá­kat talál a méretére, igaz, húszévesen nem rajong ezekért, emiatt csak méretre szabott ruhákat hordhat.

Most, hogy világrekor­der lett, azt reméli, hogy jobbra fordulhat a sorsa.

– Az az álmom, hogy segíthesse­k a szüleimnek. Ez az elismerés segíthet abban, hogy elérjem az álmomat.

 ?? ?? Halló! A fotó jól érzékeltet­i Afshin méreteit, de valójában okostelefo­nt használ
Halló! A fotó jól érzékeltet­i Afshin méreteit, de valójában okostelefo­nt használ
 ?? ?? Szabóság Csak méretre készült ruhákat hordhat, mert a gyerekruhá­kat nem szereti
Szabóság Csak méretre készült ruhákat hordhat, mert a gyerekruhá­kat nem szereti
 ?? ??
 ?? ?? Áldozatkés­zek Szülei mindent elkövetnek, hogy a munkaképte­len fiú ne nélkülözzö­n
Áldozatkés­zek Szülei mindent elkövetnek, hogy a munkaképte­len fiú ne nélkülözzö­n

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary