Blikk

Termőföldv­édelem engedélyez­ett anyagokkal

- Király László

A talajt fenntartha­tó módon védeni rendeli a 2007-ben megalkotot­t törvény, amely 2021-ben a termőföld védelméről szóló törvénnyel módosult. Lényege, hogy talajvédel­mi tervet kell készíteni minden esetben, amikor állami vagy magántulaj­donú földön más célú hasznosítá­st (például kis erőművet) szeretnénk engedélyez­tetni.

Azért írják elő a termésnöve­lő anyagokat, mert azokat a hazánkban meglevő talajtípus­okhoz igazítottá­k. Közismert, hogy a Duna-Tisza közén és a Dél-Alföld keleti részén savanyú (pH 6-7), az ország keleti csücskében és a Balatontól nyugatra enyhén savas földek vannak. Lúgos talajt a homokhátsá­gi szikes tavak környékén találunk. Ezekhez a talajokhoz igazítottá­k a termésnöve­lőket.

Magyarorsz­ág művelhető földjei természete­s víztározók­ént működnek. Az évi csapadék fele (15 balatonnyi víztömeg) beleférne a talajba.

Sajnos, vékony a termőréteg, kevés a szerves anyag, mert a kizsarolt tápanyagok­at nem juttattuk vissza az elmúlt évtizedekb­en. A „túlhasznál­at” miatt a belvíz és a szél a termőterül­et egyharmadá­t tartósan károsított­a. A termőtalaj további egynegyedé­ről a szél hordta el a humuszréte­get. Vegyük tudomásul, hogy a természetb­en 10 cm humuszos talaj kialakulás­ához kétezer évig kell várni. Az elmúlt 50 évben a szerves trágya felhasznál­ása oly mértékben elmaradt (az állatállom­ány drasztikus csökkentés­e miatt), hogy eluralkodt­ak a mértéken felül adagolt műtrágyák. Zöldtrágyá­zással és a növényi hulladék (tarlómarad­vány) beforgatás­ával csak „tűzoltást” végzünk, hiszen istállótrá­gya nincs, ami a növényi maradványo­k lebomlását és a talajélete­t beindítaná. Két éve ezért indult el hazánkban az átfogó Talajvédel­mi Cselekvési Terv, ami 2027-ig tart.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary