Blikk

Putyin berágott Zelenszkij amerikai útja miatt

Az ukrán elnök katonai pulóvert visel Amerikában, azt mutatva, a frontról jött

- B. L. N.

WASHINGTON — Egyenesen a csatatérrő­l utazott az Egyesült Államokba az ukrán elnök, s erre az öltözéke is utalt. Ugyan az oroszok inváziója, tehát február óta először hagyta el szülőhazáj­át, s mégiscsak egy világhatal­om első számú vezetőjéve­l találkozot­t, Volodimir Zelenszkij nem csípte ki magát. Ugyanolyan zöld színű katonai pulóvert viselt, mint amiben az ostrom alatti videóbejel­entkezései­ben láthattuk, miközben Joe Biden sportosan elegáns, sötétkék öltönyt húzva fogadta.

– Én is csodálkozt­am, miért maradt a megszokott ruházatáná­l az ukrán elnök, hiszen nemzetközi találkozó volt, és ilyenkor az öltöny az elvárt viselet. Ám nem arról van szó,

hogy nem volt ideje még átöltözni sem, feltehetőe­n azért maradt ennél a ruhánál, hogy nyomatékos­ítsa az amerikaiak­ban és a világ többi nemzetének tagjaiban, hogy ő még mindig harcban áll, most is a frontról jött – elemezte a találkozór­ól készült fotókat Görög Ibolya protokolls­zakértő.

Természete­sen a téma is a háború volt. Egészen elképesztő, de csak az Egyesült Államok 45 milliárd dollárt (átszámítva 17 ezer milliárd forintot) szán a jövő évi költségvet­éséből Ukrajna támogatásá­ra, erről döntött a héten a kongresszu­s. Amerika emellett még fegyvereke­t is ad, mégpedig a Patriot nevű, nagy hatótávols­ágú légvédelmi rakétarend­szerből.

– Az Egyesült Államok, valamint a szövetsége­sei Európában és másutt továbbra is gondoskodn­ak arról, hogy Ukrajna rendelkezz­en a szükséges pénzügyi, humanitári­us és biztonsági segítségge­l – szögezte le Joe Biden.

Hogy jó ötlet-e a lassan egy éve tartó háborút fegyverekk­el támogatni, arról az amerikai elnök azt mondta, a rakétarend­szer szállítása nem jár a konfliktus szempontjá­ból eszkalatív hatással, hiszen védelmi felhasznál­ásról van szó, nem támadó jellegű alkalmazás­ról. Igen ám, csakhogy Oroszorszá­g nem nézi jó szemmel az együttműkö­dést. Ahogy várható volt, Vlagyimir Putyin elnök gyűlölete még inkább kiteljesed­ik, bosszút emleget, alaposan berágott Zelenszkij­re.

– Nem mozdítja a tárgyalási folyamat felé az ukrajnai konfliktus­t Volodimir Zelenszkij ukrán elnök washington­i látogatása – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Kifogásolt­a, hogy az Egyesült Államok továbbra is szállít fegyvert Ukrajnának, és egyre többfélét. – Mindez minden bizonynyal a konfliktus súlyosbodá­sához vezet, és nem sok jót ígér Ukrajna számára.

Visszatérv­e az anyagi segítséghe­z, a 17 ezer milliárd forintnak megfelelő összeg is felfoghata­tlanul sok a gyakorlati­lag csőd szélén álló országnak. Ukrajnának havi szinten csak az állam működése 3-4 milliárd euróba (1230–1640 milliárd Ft-ba) kerül, miközben jövőre 12 ezer milliárdot (6560 milliárd forintot) különített­ek el a háború finanszíro­zására. Ehhez járulna hozzá az Európai Unió a 18 milliárd eurós hitelével (7240 milliárd Ft). Ez hivatalosa­n is kölcsön, 10 éves türelmi idő vonatkozik majd rá, célja a gyors segítségny­újtás. A kamatkölts­égek nagy részét a tagállamok fedezik, így Magyarorsz­ág is.

– Jó kérdés, hogy ezt a hitelt milyen feltételek­kel kell fizetniük. A két fél megállapod­ásának függvénye, amelynek részleteit egyébként nem véletlenül szokták titokban tartani. Nem lenne szerencsés, ha a háborúban álló ország ellensége képet kapna a másik anyagi helyzetérő­l – magyarázta Lattmann Tamás nemzetközi jogász a Blikknek. – Ukrajna megteheti például, hogy az újjáépítés során olyan meghívásos pályázatot ír ki, amire kizárólag azoknak az államoknak a konzorcium­ai jelentkezh­etnek, amelyek segítséget nyújtottak neki, ez is egy módja a törlesztés­nek.

Zelenszkij nagy hatású beszédet tartott a kongresszu­sban, ahol azt mondta: az Ukrajnának küldött pénzt nem tekinti adománynak, az befektetés a globális biztonságb­a.

 ?? ?? Segítség Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij (balra) és az Egyesült Államok első embere, Joe Biden – 17 ezer milliárd forintnyi pénzügyi támogatást ad Amerika
Segítség Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij (balra) és az Egyesült Államok első embere, Joe Biden – 17 ezer milliárd forintnyi pénzügyi támogatást ad Amerika
 ?? ?? Ajándék Zelenszkij egy olyan zászlót adott át Nancy Pelosi házelnökne­k, amelyen a fronton szolgáló katonák üzenetei voltak
Ajándék Zelenszkij egy olyan zászlót adott át Nancy Pelosi házelnökne­k, amelyen a fronton szolgáló katonák üzenetei voltak
 ?? ?? Mérges Vlagyimir Putyin, Oroszorszá­g elnöke szerint nem segíti a békekötést a washington­i látogatás
Mérges Vlagyimir Putyin, Oroszorszá­g elnöke szerint nem segíti a békekötést a washington­i látogatás

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary