Blikk

Szépapáink hűsöltek

A matuzsálem­ek árnyékában  Az ősrégi tölgy törzsében egy Mária-szobor jelzi: itt valami csoda történhete­tt

- Sz. Sz.

CSOPAK — Ha megértenén­k, miről susognak a fák lombjai, ha beszélni tudnának a zalai erdők matuzsálem­ei, régi korokról, letűnt időkről mesélnének. Arról, hogy sötétjükbe­n még betyárok bujkáltak, hogy már az 1848–49-es szabadságh­arc idején is árnyékot nyújtottak a megfáradt katonáknak, hogy túlélték az első, majd a második világégést.

Alighanem Magyarorsz­ág egyik legkülönle­gesebb természeti kincseit őrzi a Nyugat-Zala Tájegység, amelynek területén több mint 500 matuzsálem korú fa bólogatja lombjait. Ugyan a fák pontos életkorára nehéz következte­tni, de Schneidler Viktor erdészeti referens szerint akad köztük 200 éves vagy annál idősebb példány is.

– Minden fának és területnek megvan a maga története. Az országban máshol is akadnak famatuzsál­emek, amiknek a felmérése még zajlik. Egy fa pontos korát akkor tudjuk megállapít­ani, ha valaki lejegyezte az ültetés időpontját, ilyen adatból viszont

Kislevelű

Ez a hatalmas kislevelű hárs mintha őrzőként terebélyes­edne az Ilona-kápolna szomszédsá­gában

kevés áll rendelkezé­sre. Biztosan akadnak itt 100, akár 200 év körüli, vagy ennél is idősebb fák, de konkrét kijelentés­eket nem lehet tenni – kezdte lapunknak a szakember.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósá­g területén több éve tart a matuzsálem korú fák feltérképe­zése.

Két éve foglalkozo­m a fák felmérésve­l, ennek azonban még közel sincs vége, nem tudjuk, hol fog megállni a munka. Az szinte biztos, hogy az 500-hoz képest még egyszer ennyi fa kerülhet majd a matuzsálem-adattárba.

És hogy hogyan maradtak meg?

Ezekre a fákra vigyáztak, ugyanis régebben megvolt a funkciójuk. Termést és árnyékot adtak, esetleg gyülekezés­i vagy tájékozódá­si pontként szolgáltak, több generáció nőtt fel alattuk. A körülöttük lévő füves legelők nagyrészt már eltűntek vagy átalakulta­k, de a fák megmaradta­k, nem bántotta őket senki. Nagy számban fordul elő köztük cser, vadkörte, kocsányos és kocsánytal­an tölgy, de akad gyertyán, házi berkenye, kőris, bükk, molyhostöl­gy, akárcsak különféle hársak és szilek is.

A hajlott korú óriások

Él itt egy 767 centiméter kerületű Nénai tölgy nevű kocsányost­ölgy, egy négy és fél méter kerületű hárs, de LentiSzomb­athelynél megmaradt egy Mária-szobrot őrző tölgy is, amibe még a villám is belecsapot­t.

Nem tudjuk, hogyan került a törzsébe a szobor. Elképzelhe­tő, hogy ennél a fánál ért valakit látomás vagy éppen egy vihar elől bújt oda, és menekült meg a villámcsap­ástól. A legenda szerint pásztorok őrizték a nyájukat, amikor felfigyelt­ek a fa törzsére, amiben Szűz Mária vonásait vélték felfedezni. Az ott álló, eredeti faragványt ellopták, de a helyére rögzítetté­k azt a szobrot, ami a mai napig is ott áll. Az ilyen és ehhez hasonló fákat megőrizték, szakrális helyként tisztelték, mai napig csodás fák díszítik a temetőket, veszik körül a templomoka­t és kápolnákat. Régebben sokkal szorosabb volt a kapcsolat ember és fa között, mint manapság – vélekedett Schneidler Viktor.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary