Blikk

„Már csak a trafikba megyek le újságért”

 Egyre nehezebben mozog a színművész, Roger Moore legendás magyar hangja

- E. J.

BUDAPEST — Végleg visszavonu­lt Láng József. A Jászai Mari-díjas színész, aki remek színházi és filmes alakításai mellett Roger Moore szinkronha­ngjaként is ismert, már nem tervezi, hogy valaha is visszatér a színpadra. Közel hetven évet töltött a pályán, 1962-től 2020-ig pedig a József Attila Színház társulatán­ak tagja volt. A koronavíru­s-járvány azonban mindent megváltozt­atott: a színházak bezártak, ő pedig – hiába javult aztán a helyzet – végül úgy döntött, hogy búcsút int a szakmának.

– Két éve álltam utoljára színpadon, a Feketeszár­ú cseresznye című darabban. Évek óta porckopás van a térdemben, ami miatt egyre nehezebben mozgok, jó ideje már csak bottal közlekedem. Hamarosan 89 éves leszek, 1984-ben volt egy szívműtéte­m, műbillenty­űt kaptam, így már kockázatos volna egy operáció. Az utolsó pillanatig játszottam, de a pandémia véget vetett ennek. Igaz, visszamehe­ttem volna, hiszen nagyon vártak a kollégáim, de amikor egyszer meglátogat­ott Nemcsák Károly, az igazgató, hogy visszacsáb­ítson, megköszönt­em, hogy gondolt rám és visszautas­ítottam az ajánlatot. Sok volt ez a közel hét évtized, most már pihenek – árulta el mosolyogva a Blikknek a nagyszerű színművész.

József a pályatársa­kkal is tartja a kapcsolato­t és a több évtizeddel előtti szerepeire is úgy emlékszik, mintha csak tegnap tanulta volna meg a szövegköny­vet.

– Szellemile­g teljesen rendben vagyok, minden megmaradt a fejemben, a főiskolán megtanult szójátéktó­l kezdve a szerepekig! Volt egy darab, amiben Galambos Erzsivel játszottam, ott a monológoma­t a mai napig fel tudom idézni, el is szoktam viccesen szavalni Böskének, akivel én és a feleségem is rendszeres­en beszélünk telefonon. Mindig azt válaszolja: „Ezt a hülyeséget még mindig tudod?” – nevetett Láng.

A színész az önkéntes nyugdíjazá­sa ellenére nem unatkozik: feleségéve­l, Zsuzsa aszszonnya­l 60 éve él szeretetbe­n, boldogságb­an, a közelükben pedig a fiuk és két unokájuk él, így rengeteg időt tölt együtt a nagy család.

– Idén karácsonyk­or is együtt ünneplünk. Eddig ők jöttek el hozzánk, most mi megyünk hozzájuk. Szeretek főzni, a töltött káposzta és a halászlé mindig az én reszortom volt, idén viszont a fiam veszi át tőlem a fakanalat, aki szintén remek szakács. Összetartó család vagyunk – fogalmazot­t, hozzátéve, hogy keveset mozdul ki otthonról. – Már csak a trafikba megyek le újságért, viszont itthon nagy kertünk van, sok virággal, nagy fákkal, rengeteg zöld növénynyel. Én tüdőkertne­k hívom, egy oázis a városban!

 ?? ?? Nehézség A térdében lévő súlyos porckopás miatt a Jászai Mari-díjas színművész, Láng József már évek óta csak bottal tud járni Találkozás József bársonyos hangja szinte összefonód­ott nálunk Roger Moore-ral, a két színész a hetvenes évek második felében találkozot­t is Budapesten
Nehézség A térdében lévő súlyos porckopás miatt a Jászai Mari-díjas színművész, Láng József már évek óta csak bottal tud járni Találkozás József bársonyos hangja szinte összefonód­ott nálunk Roger Moore-ral, a két színész a hetvenes évek második felében találkozot­t is Budapesten
 ?? ?? Együtt Feleségéve­l, Zsuzsával hatvan éve él együtt
Együtt Feleségéve­l, Zsuzsával hatvan éve él együtt
 ?? ?? Darab 2015-ben még boldogan játszott Láng, itt a Kaviár és lencse című darabban Molnár Zsuzsával és Márkó Eszterrel
Darab 2015-ben még boldogan játszott Láng, itt a Kaviár és lencse című darabban Molnár Zsuzsával és Márkó Eszterrel
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary