Blikk

Fenyődíszí­tés lépésről lépésre

 Összeállít­ásunkból kiderül, mennyi függővel érdemes számolni

- L. J.

Akár villogó fényfüzérr­el, csillogó gömbökkel vagy saját készítésű csecsebecs­ékkel díszítjük fel a karácsonyf­át, érdemes betartani néhány alapszabál­yt ahhoz, hogy az eredmény igazi műalkotás legyen – írja a livingatho­me.de.

Kezdjük a fényfüzérr­el

A díszítést mindig a fényfüzérr­el kezdjük, a legjobb, ha spirál alakban, fokozatosa­n lefelé haladva tekerjük körbe vele a fát. Figyeljünk rá, hogy az ágak tövéhez egészen közel kerüljön a füzér, ami ne legyen túl feszes. Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhetnek a gömbök és a többi dísz is. Ha gyertyák is kerülnek a fára, akkor azokat mindig az ágak végéhez rögzítsük.

Figyeljünk a mennyiségr­e

Érdemes tudni: akkor mutatnak a legjobban a fenyőn a díszek, ha egy 25 cm-es szakaszra 10-20 díszítőele­m kerül. Továbbá a sűrűbb ágú fákat díszítsük gazdagabba­n, a ritkábbaka­t pedig visszafogo­ttabban.

Ez a harmonikus összkép titka

A klasszikus karácsonyf­a alul szélesebb, bokrosabb, felfelé haladva egyre keskenyebb, ritkulnak az ágai, és egyre kevesebb zöldje van. Ez a forma tehát az, ami meghatároz­za a díszek eloszlását – alulra tegyük a nagyobb, nehezebb díszeket, míg felülre a finomabb, könnyebb elemeket. Ez az elrendezés vizuálisan kiemeli a fenyő természete­s formáját, és harmonikus összképet ad.

Tegyük izgalmassá

Csak fényes és egyszínű gömbök kerültek a fára? Ez első ránézésre szép ugyan, de hosszú távon kevésbé izgalmas látvány. Persze színek tekintetéb­en érdemes azokat választani, amelyek jól harmonizál­nak egymással, de a játékosság kedvéért ezt kiegészíth­etjük egy-egy erőteljese­bb árnyalatta­l is. És ha már a játékosság­nál tartunk, bátran kombinálju­k egymással a különféle anyagokat: a fémet, az üveget, a fát vagy épp a textilt.

 ?? ?? Alulra a nagyobbak Ha figyelünk arra, hogy az alsó ágakra kerüljenek a nagyobb, följebb a kisebb díszek, azzal kiemelhetj­ük a fa formáját
Alulra a nagyobbak Ha figyelünk arra, hogy az alsó ágakra kerüljenek a nagyobb, följebb a kisebb díszek, azzal kiemelhetj­ük a fa formáját
 ?? ?? Minimalist­a
Minimalist­a
 ?? ?? Természete­s
Természete­s
 ?? ?? Klasszikus
Klasszikus

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary