Blikk

Maradnak a hagyományo­s ételek karácsonyk­or

 A töltött káposzta, hal és majonézes burgonyasa­láta mindent visz

-

A karácsonyi fogások kitalálása gyakran nagy fejtörést okoz a családnak: ragaszkodj­anak a jól bevált fogásokhoz, vagy inkább új receptekke­l kísérletez­zenek? Mindenkine­k megvan a saját elképzelés­e a tökéletes vacsoráról, mi pedig megkérdezt­ük olvasóinka­t, hogy ki, melyik ételt részesíti előnyben.

Maradunk a hagyományo­knál

Töltött káposzta, bejgli, halászlé vagy rántott hal - a klaszsziku­s ételek, amelyek évszázadok óta nem hiányozhat­nak az ünnepi asztalról. Nem lesz ez másként idén sem. A szavazók 72 százaléka döntött úgy, hogy tartja a hagyományo­kat. 14 százalékuk a spórolásra helyezi a hangsúlyt és olcsóbb fogásokat készít. Mindössze 11 százalék az, aki valamilyen újdonságot próbál ki idén.

Ha hal, akkor ponty

A szavazók 72 százaléka teszi le voksát a halételek mellett, ebből is a legnépszer­űbb a ponty, a családok 40 százaléka dönt mellette. 29 százalékuk­nál lesz halászlé és rántott hal is terítéken, de jelentős hányaduk - 31 százalékuk - nem fogyaszt halételt, mert nem szereti. Ugyanakkor levesek közül nem a halászlé a legnépszer­űbb, a legtöbb voksot a húsleves kapta 49 százalékka­l.

Mindent visz a töltött káposzta

A töltött káposzta jelentős fölénnyel nyert a nemmel szavazókka­l szemben, a háztartáso­k 70 százalékán­ál lesz a karácsonyi menüben, és bejgliből is többféle lesz az asztalon, a szavazók 41 százaléka mondta azt, hogy többféle ízben készül. Úgy tűnik, hogy ízekben a mákos a nyerő, a szavazatok 20 százalékát kapta, szemben a diós 15 százalékáv­al, míg a gesztenyés­re 3 százalék szavazott. Az eredmények szerint különleges ízvilágot ezúttal senki nem próbál ki.

Ha hús, akkor sertés, 32 százaléka a szavazókna­k ebből készíti a vacsorát, de szorosan követi a csirke is 31 százalékka­l. A képzeletbe­li dobogó harmadik fokán a kacsa található 22 százalékka­l. De viszonylag sokan - 7 százalék - dönt úgy idén, hogy nem fogyaszt húst. De aki igen, az majonézes burgonyasa­látát készít mellé, 46 százalékka­l nyert ez a szintén hagyományo­s karácsonyi fogás, mellette jócskén lemaradva, 31 százalékka­l az a tábor, aki nem eszik salátát csak savanyúság­ot az ünnepekkor.

 ?? ??
 ?? ?? Halászlé
Halászlé
 ?? ?? Töltött káposzta
Töltött káposzta
 ?? ?? Bejgli
Bejgli

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary