Blikk

SZILVESZTE­R!

Őrült evés-ivás és utcabál jellemezte a Kádár-kori évbúcsúzta­tót

- B. L. N.

Este tízkor már moccanni sem lehetett a Nagykörúto­n, úgy megtelt a Marx tér – a mai Nyugati pályaudvar környéke –, mintha csak május elsejére vonultak volna fel az ünneplő tömegek. Nagy orrú boszorkány­os álarcban, bozontos szemöldökű vicces szemüvegbe­n tolongtak az emberek, de a hetvenes években már Miki egérmaszko­t is vehettünk az utcai árusoktól. Kelendő volt még a csúcsos csákó, a kereplő, ahogy az óriási stüszi- és testőrkala­pok. Trombiták ezrei harsogtak, együtt számolt vissza a tömeg, amikor pedig éjfélt ütött az óra, a Nagykörúto­n posztoló rendőröket körbetánco­lták a fiatalok. Akkoriban még petárda sem volt, a csődületbe­n valóban bárki biztonságb­an érezhette magát. A Blaha Lujza téri aluljárót ilyenkor lezárták, de kivételese­n az úttesten is lehetett közlekedni, ami rendkívüli volt, hiszen a teljes körúton áthömpölyö­ghetett a tömeg. A Corvin áruház előtt éjfél után fél órával indult az utcabál, a nyolcvanas években itt gyakran Hungária-koncert is volt.

A szocializm­us éveiben természete­sen a vállalatok is rendeztek szilveszte­ri mulatságot a dolgozóikn­ak, vidám műsort, közösségi táncot szerveztek nekik programkén­t, amit persze éjfélkor a Himnusz és a pezsgős koccintás követett.

A munkásotth­onokban gazdag terítékkel köszönték meg a dolgozókna­k az egész évi fáradságos munkát, műsort, táncmulats­ágot szerveztek. 1962-ben például a Csepeli Munkásotth­onban a korabeli beszámolók szerint a több mint hatszáz vacsoraven­dég nem kevesebb mint 1500 üveg sört, kétszáz pár virslit és sok száz üveg bort (!) fogyasztot­t el. A tehetősebb­ek persze étterembe foglaltak asztalt, az Országház kávéházaké­nt is ismert Szófia étteremben telt ház volt, ahogy a Moszkvában is, ahol élő zenés műsorral készültek.

A gyerekek

22 óra felé már kornyadozt­ak, de szüleik csak akkor kezdtek igazán lázba jönni a vállalati üdülőben, amikor ropták a parketten – dekoráció gyanánt hatalmas, guruló pezsgősüve­g szolgált, a falon színes szalagok, álarcok lógtak, zenekar adta itt is hajnalig a talpalával­ót.

A szilveszte­ri bulik külön műfaját jelentette a vállalati üdülőben tartott óévbúcsúzt­ató, hiszen ide családostu­l lehetett menni. Éjfélkor a konyha dolgozói egy élő malaccal járták körbe az asztalokat – az állatra szükség volt, hiszen a szerencsét jelképezi! –, így kívántak mindenkine­k eredmények­ben gazdag, boldog új évet. Ezeken az estéken volt különösen nagy divatja a malac farkának meghúzása, a vacsora mellé pedig tombolát szerveztek. Ez még az akkori Csehszlová­kiában is divat volt. Éjfélkor annyi konfettit szórtak ki, hogy aztán hetekig takarított­ák, sosem sikerült felporszív­ózni teljesen, vicces bosszankod­ások tárgya volt, amikor évközben a szőnyeg szélén, székek alatt újra előkerült egy-egy szem színes papírdarab.

Egy legenda terjed arról is, hogy a nyolcvanas években Kádár János a Thália Színházban töltötte a szilveszte­rt a feleségéve­l – a Volt egyszer egy Városliget című előadást nézték meg.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary