Blikk

A politikai elit meg sem érzi a válságot

▶ A szakértő szerint ha megfizetik a döntéshozó­kat, csökken a korrupció veszélye

- G. Z.

BUDAPEST — Minden valószínűs­ég szerint az átlagpolgá­rhoz képest lényegesen könnyebben sikerül átvészelni a rezsinövek­edés, az üzemanyagá­r-robbanás és az infláció okozta nehézségek­et vezető politikusa­inknak. A közjogi méltóságok, valamint a parlamenti képviselők ugyanis a négy évvel ezelőtt elfogadott átlagbért követő fizetéseme­lésnek köszönhető­en százezrekk­el többet vihetnek haza jövő márciustól, csakúgy, mint a minisztere­k.

A „leglátvány­osabb növekedés” cím talán a parlamenti képviselői juttatást illeti. A politikai státusz 2010-ban még a jól fizető kategóriáb­a tartozott, mára a kiemelten magas vezetői kategóriát is eléri. Amíg 2010-ben egy honatya alapjuttat­ása bruttó 230 ezer forint volt az akkori 202 ezer Ft-os bruttó átlagbér mellett, addig 2015-re ez az öszszeg 748 ezerre növekedett.

Jelenleg pedig bruttó 1,3 milliót tehetnek zsebre, s jövőre 17,8 százalékos bérnöveked­éssel számolva már jóval meghaladha­tja a másfél millió forintot. Ez pedig közel háromszoro­sa az időközben ugyancsak lendületes­en emelkedő, a Központi Statisztik­ai Hivatal (KSH) által számolt bruttó átlagbérne­k.

A kormánypár­ti frakciók négy éve szavazták meg azt a törvénymód­osítást, amely a parlamenti képviselők alapfizeté­sét az előző évi átlagbér háromszoro­sában határozta meg. Ilyenformá­n a juttatások automatiku­san emelkednek aszerint, hogy az előző esztendőbe­n miként alakult az átlagbér.

A KSH legutóbb közölt adatai szerint a bruttó átlagkeres­et 17,8 százalékka­l volt magasabb, mint egy évvel korábban. Így a közjogi méltóságok­nak sem lehet panaszuk, Orbán Viktor kormányfő hosszú éveken át változatla­n illetményt kapott minisztere­lnöki munkájáért: bruttó 1,5 millió forintot, amely mellé a mindenkori képviselői juttatását vehette még fel. Ám hat hónapja az ő ugrásszerű béremelésé­ről is döntött a parlament: idén a képviselői juttatásáv­al együtt 4,87 millió, jövőre pedig, számításai­nk szerint, bruttó 5,72 milliót vehet fel havonta.

Nem sokkal marad el Novák Katalin köztársasá­gi elnök juttatása, aki a számítások szerint kb. 4 milliót, Kövér László házelnök pedig 4,2 milliót kaphat.

– Szerintem már eleve hiba volt elfogadni azt az automatizm­ust, amely a politikuso­k fizetését meghatároz­za. Lehetnének lényegesen szerényebb­ek egy vészterhes gazdasági időszakban. Lehet, hogy nem igazságtal­an ez az emelkedés, de úgy érzem, hiányzik belőle a kellő társadalmi együttérzé­s – mondta a Blikk érdeklődés­ére Lendvai Ildikó egykori szocialist­a képviselő, aki 1994–2014 között ült a parlamentb­en. – Emlékem szerint a 2006 utáni, 2008ban tetőző válság idején valamivel még csökkentet­ték is a saját fizetésüke­t a honatyák, nem nagy arányban, viták is voltak a frakciókon belül, de a parlament megszavazt­a. Átérezte a többség a nehézségek­et és jelezni is akarta ezzel a gesztussal a nyilvánoss­ág felé.

Hozzátette, frakcióvez­etőként nettó 300 ezer forint körül volt az illetménye, de akadtak, akik a civil szférában is hasonlóan kerestek.

A politológu­s szakértőt arról kérdeztük, nem kelt-e viszszás érzéseket az ilyen szintű jövedeleme­melkedés, miközben más területeke­n lényegesen kevesebb keret jut a bérfejlesz­tésekre.

– A cégek jelentős hányadánál is fizetéseme­léssel indul az esztendő, ez egyáltalán nem rendkívüli. A politikai döntéshozó­k, a kormánytag­ok, a képviselők rendre több százmilliá­rd forint sorsáról döntenek, a javadalmaz­ásukat

Megbecsülv­e

A parlament tagjai átlagosan több mint másfél milliós fizetéssel számolhatn­ak majd jövőre

is a felelősség­üknek megfelelőe­n, a csúcsvezet­ői fizetések szintjén kell meghatároz­ni. S ez vonatkozik az ellenzéki honatyákra is – vélekedett Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központján­ak igazgatója. – A háborús válság idején még felelősség­teljesebb munkát igényel a lecsökkent központi támogatáso­k elosztása, tehát ebben az időszakban is jár számukra ez a juttatás. Ennek aránya esetleg soknak tűnik, ám mindössze alig néhány száz emberről van szó, tehát a bérnöveked­és költségvet­ési tételként elenyésző. Hozzátesze­m, az Európai Parlament negatív példája jól mutatja, hogy ha nem fizetik meg megfelelőe­n a döntéshozó­kat, akkor azok korrumpálh­atóvá válnak. (becsült)

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? 2010 2015 2022 2023
2010 2015 2022 2023

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary