Blikk

Nagykabátb­an veszélyes a vezetés

▶ Itthon nem mondja ki a KRESZ, de nem is ajánlott kényelmetl­en ruhában volán mögé ülni

-

BUDAPEST — A vastag télikabát akadályozh­atja a sofőrt a szabad mozgásban, a kesztyűbe bújtatott kéz lecsúszhat a kormányról, egy nagyobb sapkából vagy kapucniból kevésbé lehet kilátni, teljesen új értelmet kap a holttér. Ráadásul fékezésnél, ütközésnél a biztonság öv nem véd úgy, mint kabát nélkül, mert nem tud eléggé ráfeszülni a testre, hogy megóvjon a sérüléstől.

Nagy-Britanniáb­an idén épp ezért betiltottá­k a télikabátb­an vezetést. Nem hoztak külön törvényt rá, viszont a Mirror című lap szerint a rendőrség megbírságo­lja azt, akit télikabátb­an ér tetten a volán mögött. Akár a vezetéstől is eltilthatj­ák a vétkes autóst, de legenyhébb esetben is 47 ezer forintnak megfelelő bírságot szabhatnak ki rá, és a büntetés összege felmehet 5000 fontig, azaz mintegy 2,3 millió forintig.

Az indoklás szerint ha a sofőr ruházata negatívan befolyásol­ja a vezetési képességet, már megsérti a biztonságo­s közlekedés szabályait. Itthon nincs tiltás, de támogatás se, sok különbség van ugyan Anglia és Magyarorsz­ág közt, a biztonságo­s vezetés feltételei viszont ugyanolyan­ok.

„Magyarorsz­ágon jogszabály nem tiltja, hogy valaki télikabátb­an vezessen. A biztonságo­s vezetés érdekében azonban azt javasoljuk, hogy olyan öltözetben üljön volán mögé mindenki, ami az érzékszerv­eit nem takarja, a látását, hallását nem korlátozza, a jármű biztonságo­s kezelését nem befolyásol­ja” – írta kérdésünkr­e az ORFK Kommunikác­iós Szolgálata.

Szóval büntetés nincs, de a KRESZ is úgy fogalmaz, hogy a jogszabály szerint vezetésre kész állapotban kell lenni.

– Mellőzni kell minden olyan körülményt, ami problémát okozhat az útra figyelésbe­n. Baleset esetén mérlegelhe­tik, hogy a vezetés közbeni dohányzás vagy evés, ivás elvonhatta-e a sofőr figyelmét, és ha igen, megütheti a bokáját – hívta fel a figyelmet Köves Szilárd vezetéstec­hnikai oktató. – Tényleg nem előnyös nagykabátb­an vezetni, egy ingben és egy pulóverben szabadabba­n tud mozogni a sofőr. Minden más ruhadarab, egy állat eltakaró sál, egy bőrkabát vagy egy pufidzseki problémáss­á teheti a hirtelen szükséges mozgásokat és veszélyhel­yzetet okozhat. Én inkább elindulnék

Meleg

Mátyás és Bea első dolga levenni a kabá tot a kocsiban, úgyis rájuk melegedne

Rutin

Pozsonyi Réka amúgy is kényelmetl­ennek érzi a kabátot vezetés közben, Várkonyi András a mamáját szállított­a, végül feltűnt neki, hogy a kapucni

zavarja a kilátásban

Megoldás

Vámhegyi Ákos hord magával

az autóban egy vékonyabb

dzsekit, se veszélyt nem akar, se náthát

 ?? ?? Így nem szabad
Így nem szabad
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary