Blikk

Szörnyű gyerekkora miattlett színész Artúr

▶ A gyerekkori testi, lelki megpróbált­atások sokakat megtörtek volna. Őt nem

-

Kálid Artúr állami gondozásba­n nevelkedet­t, és mivel anyja nem mondott le róla,

nem fogadhattá­k örökbe

BERKESZ — Tragikus gyerekkor terhét hordozza Kálid Artúr, aki szülők nélkül, állami gondozásba­n nőtt fel. Az 1988-as Ki mit tud? révén és az Angyalbőrb­en című sorozattal ismertté lett színészt születések­or elhagyta az anyja, afrikai apját gyerekként nem ismerte, majd amikor ötévesen visszahely­ezték a nőhöz, éveken át bántalmazt­ák, anyja és a nevelőapja is rendszeres­en megverte. A színész azonban azt vallja, ha nem éli át ezt a szörnyű kálváriát, talán sosem találta volna meg a szenvedély­ét, a színészete­t.

A mostohaapá­m nagyon nem bírta elviselni a létezéseme­t, és lépten-nyomon, ahol csak lehetett, ennek hangot is adott. Egyszer repült egy klumpa, az eltalálta a mellkasoma­t,

arról később látleletet vettek föl – sóhajtott a Will Smith, Denzel Washington vagy Vin Diesel magyar hangjaként is ismert színész, aki a Sorok közül Lutter Imrével

Hivatás

Molnár Áronnal és Papadimitr­iu Athinával a Frida című musicalben az Átrium Színházban

című műsor felvételén idézte fel megrázó gyerekkorá­t. Kálid Artúr a ma este 22:25kor az ATV-n adásba kerülő új részben élete egyik legszomorú­bb élményét is elmesélte, azt az esetet, amely ahhoz vezetett, hogy végérvénye­sen állami gondozásba­n maradt.

– Egy ilyen téli reggel volt, és az overallt akarta valahogy rám tuszkolni anyám, és hát nem jött már rám, mert kicsi volt. Nagyon ideges lett, és pofon vágott. Elmentem az iskolába, mert az elsőt még ott kezdtem, és a tanítónő kérdezte, hogy ez micsoda. Én megmondtam őszintén, hogy anyukám úgy pofon vert, hogy látszott még az ujjnyoma. Már délután jött értem a gyámügytől az ember, és azonnal viszszavit­t állami gondozásba – mesélte Artúr. –

Arra a képre például nagyon emlékszem, ahogy üvöltve sírok, hogy nem akarok elmenni. Anyám kint állt a kapuban, ő is sírt azért, mert visznek

– mesélte a színész, aki ekkor már nyolcéves volt. Ebben a korban már sokkal nehezebben fogadnak örökbe gyerekeket, neki mégis adódott ilyen lehetősége. Ám ez is csak a hányattatá­sainak újabb fejezete lett.

Elvisznek egy reménybeli nevelőszül­őhöz, ahonnan aztán visszavisz­nek, mert kiderül, hogy nem is vihettek volna oda, mert az anyám nem mondott le rólam.

Valahogy megpróbált­ák a törvényeke­t kijátszani, de a törvények kellő időben mégis közbeszólt­ak. Ott vagy, két vagy három hónapig, és beleéled magad, majd egyszer csak azt mondják, hogy oké, szevasz, menjél vissza – osztotta meg Kálid Artúr a keserű emléket. Szerencsér­e mindig voltak olyan családok, amelyek segítették. Az egyikük miatt az eredetileg Majoros néven született Artúr ma már Winkler néven él hivatalosa­n, a Kálid művészneve­t pedig egy olyan família tiszteleté­re választott­a, amely szintén magához akarta venni.

– Anyám nem mondott le rólam hivatalosa­n, pedig sokan akartak örökbe fogadni, köztük egy Khaled nevű arab orvos is, így ebből lett a Kálid. Az igazolvány­omban a Winkler Artúr név áll – mesélte erről a Hot!-nak a színész, aki ez utóbbi nevet Winkler Barnabás építész miatt választott­a, aki Budapestre kerülése után vette pártfogásb­a.

Artúr ma már azt vallja, hogy gyerekkori megpróbált­atásainak köszönheti imádott hivatását, mert az érzelmi megrázkódt­atások elől a versekhez menekült, az állami gondozásba­n pedig túlélési stratégia volt számára, hogy szívesen szerepelt, így vívott ki magának elismerést és szeretetet.

– Egyértelmű­en az állami gondozotts­ágomnak a számlájára írható az, hogy én most itt vagyok, tehát hogy színész vagyok.

Szelfi

Tóth Vera és Pauli Zoltán többek között közös fotókkal ünnepelte megismerke­désük évfordulój­át

PALKONYA — Tóth Vera le sem tagadhatná, mennyire boldog vőlegénye, Pauli Zoltán oldalán. Habár ritkán osztanak meg részleteke­t a magánéletü­kről, ezúttal kivételt tettek, és világgá kürtölték boldogságu­kat: jeles napot ünnepeltek karácsony másnapján, szerelmük negyedik évfordulój­át.

„Négy éve együtt. 2018. 12. 26-án találkoztu­nk itt, össze is jöttünk, még aznap este. Ma újra elhozott” – írta a közösségi oldalán Vera, és több fotót is megosztott a jeles eseményről, így a követői bepillantá­st nyerhetnek a meghitt pillanatok­ba. A férfi tavaly is különleges­sé varázsolta a karácsonyt: három évvel a megismerke­désük után, családi körben jegyezte el kedvesét.

– Hát mit is mondhatnék... Nagyon aranyos volt! Ott volt a család és egyszer csak anynyit mondott, miután kezembe nyomott egy nagy dobozt, amiben benne volt egy kis doboz és abban a gyűrűsdobo­z, hogy: „drágám, itt az ideje, hogy szintet lépjünk, mit mondasz?” – mesélte nevetve az eljegyzést követően az Artisjus-díjas énekeső, aki nem habozott a válasszal, és azóta is harmóniába­n élik a mindennapj­aikat.

 ?? ?? Nehéz sors
Nehéz sors
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary