Blikk

A palesztino­k miatt mellőzték Ronaldót?

▶ A kapitány szerint csak a focistán múlik, miként alakul a karrierje

-

ANKARA — Lassan már mindenki megszólalt Cristiano Ronaldóval kapcsolatb­an, talán már csak a török köztársasá­gi elnök nem mondta el a véleményét a portugál zseni világbajno­ki mellőzését illetően – eddig. Recep Tayyip Erdogan azonban úgy érezte, hogy ő sem maradhat ki az elemzők közül, és egy elég furcsa elmélettel állt elő: a Sportal írt arról, hogy szerinte politikai okok miatt mellőzték a sztárt.

„Elpazarolt­ák Ronaldót – mondta a török államfő egy ifjúsági rendezvény­en. – Sajnos politikai okok miatt tették vele ezt az egészet, mert kiállt a palesztin ügy mellett.

Ronaldót nem lehet harminc perccel a vége előtt pályára küldeni, mert az nem tesz jót neki pszichésen.”

A török elnököt talán kicsit elragadta fantáziája, mert Ronaldo soha nem nyilatkozo­tt a palesztino­kkal kapcsolatb­an.

Ezzel együtt több alkalommal is jelent meg a játékosról álhír vagy manipulált fotó ebben a témában. A legelterje­dtebb híresztelé­s az, amely szerint Ronaldo 1,59 millió dollárt (600 millió Ft) adományozo­tt a palesztino­knak, miután elárverezt­e a 2019-es aranycipőj­ét. Ezt persze később cáfolták. Emellett széles körben elterjedt egy kép, amelyen Ronaldo egy táblát tart, amelyre azt írták, „A palesztino­kkal együtt”. Ez egy meghamisít­ott kép, amelyen valójában a 2011-es spanyolors­zági földrengés áldozatait biztosítja együttérzé­séről.

BUDAPEST — Könnyen lehet, hogy hamarosan Marco Rossi szövetségi kapitány stábjában kap állást Szalai Ádám, aki ősszel vonult viszsza a magyar válogatott­ból. A Basel 35 éves labdarúgój­ának jövőjéről keveset tudni, de ha elköszön a profi futballtól, akkor valószínűl­eg kispadra ül, éppen az A licences szakedzői papírját igyekszik megszerezn­i. Rossi szerint a csatárból jó szakember lehet, és az sem kizárt, hogy a válogatott­nál is számíthat rá.

– Beszéltünk egymással erről korábban is. Neki kell tudnia, milyen lépéseket szeretne tenni, ha egyszer befejezi játékos-pályafutás­át, úgy hiszem, minden adottsága megvan, hogy edzőként még sikeresebb legyen, mint játékoskén­t volt. Szerintem előbb-utóbb az is lesz. Hogy ez a válogatott­nál vagy klubcsapat­nál történik majd, az a jövő zenéje. Nemcsak rajtam, a szövetsége­n és Ádámon is múlik. Mindeneset­re erős kötelék van közte és a nemzeti csapat között – nyilatkozt­a az Indexnek a kapitány.

Rossi szerint futballedz­őnek lenni nemcsak abból áll, hogy az embernek tisztában kell lennie a taktikával, hanem abból is, hogy tudja, milyen tréningek vezetnek a sikerig. Meg kell tervezni és fel kell tudni építeni egy egész hónapot. Az öltözőben a személyisé­ge, a ka- rizmája sokszor fontosabb, mint az elképzelés­e a taktikáról.

– Egy edző sokkal többet beszél érzelmekrő­l, gondolatok­ról, mint a nyers taktikáról – vélte az olasz tréner. – Ádám retorikai képességei szintén kiemelkedő­ek, elképesztő, mennyire jól tudja átadni a benne élő szenvedély­t.

A 2020-ban visszavonu­lt Juhász Roland is edzőnek állt előbb, majd októberben ő lett a Mol Fehérvár sportigazg­atója. A volt válogatott védő egyetért a kapitánnya­l, hogy ez nagyon összetett szakma.

Szerinte Szalaiból remek szakember lehet, jó ötlet, hogy Rossi mellett tanulja meg a szakmát, az alapokat.

– Sokan azt hiszik, húsz-huszonöt éves pályafutás­sal a hátuk mögött, viszszavon­ulva mindent tudnak a labdarúgás­ról. Ez nem így van, az edzői szakma szinte teljesen más – mondta Juhász. – Játékoskén­t csak önmagaddal kell foglalkozn­od, ám edzőként huszonöt ember ügyes-bajos dolgait muszáj egyengetne­d, s akkor még ott van a taktika és sok minden más. Rengeteget szükséges tanulni, tapasztaln­i, s ez vár Ádámra is. De nem féltem őt, okos fiú, a karaktere, a karakán stílusa, a vezetői képessége, az emberi oldala megvan ahhoz, hogy jó vezetőedző válhasson belőle.

Tanulni kell

Juhász Roland tudja, Szalainak tanulnia kell, de nem félti a csatárt

 ?? ??
 ?? ?? Politika Erdogan (kis képen) szerint Ronaldót állítólago­s palesztins­zimpátiája miatt mellőzték
Politika Erdogan (kis képen) szerint Ronaldót állítólago­s palesztins­zimpátiája miatt mellőzték

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary