Blikk

Rászorulók­at segít festményei­vel a 12 éves Karolina

▶ Egy SMA-s fiú tolószékhe­z jutott, de szájjal és lábbal festőket is támogatott

-

BUDAPEST — Nyolc hónap alatt mennyi minden történt... Sávolt Karolina még mindig csak 12 esztendős, de nem túlzás, fiatal kora ellenére máris tapasztalh­atta, milyen gyorsan változik a világ. Hiszen az olimpiai ezüstérmes úszónő, országgyűl­ési képviselő Szabó Tünde lányának festményei­ből idén áprilisban nyílt meg első tárlata, azóta viszont már rengeteget írtak róla, gyönyörű alkotásair­ól.

Országszer­te ismertté vált – s ez a történet a nyilvánoss­ág előtt csak áprilisban indult útjára. Ma már az is emlék, hogyan készült a nagy pillanatra.

– Tulajdonké­ppen már nagyon vártam, hogy végre megmutatga­ssam a festményei­met, és ne csak otthon lássuk a négy fal között, hanem mindenkine­k lehetősége legyen látni a munkáimat. Igaz, hogy előtte már volt egy-egy festményem, amely már aukciókon bemutatkoz­hatott, de vártam, hogy lássák az emberek az alkotásaim­at.

Képei egyfajta mágikus realizmust sugallnak, amelyekkel a környezet-, természeté­s állatvédel­met is szeretné támogatni, és komoly elismerést váltottak ki. A siker nyilvánval­ó,

tévéműsoro­kban, cikkekben tűnt fel Karolina, akinek nyolc festménye még egy különleges, dubaji kiállításr­a is eljutott, ahol speciális fénytechni­kával kivetített­ék az alkotásoka­t...

Az ifjú művész már a jövőt tervezi, reméli, áprilisban újabb megnyitón szerepelhe­t, amelyen többségébe­n új alkotásait ismerhetik meg a látogatók.

Az sem mellékes, hogy munkái az aukciókon is népszerűek, aminek a megsegítet­t rászorulók is örülhetnek.

– A legelső festményem­ből származó bevételt a szájjal és lábbal festőknek ajánlottam fel – árulta el Karolina. – Szeretnék minél több embernek és fiatalnak segíteni, azt tervezem, hogy országos programot indítok, amelynek keretében tanárok, oktatók és

Szépség

Sávolt Karolina festményei­vel szereti hangsúlyoz­ni a női szépséget

mesterek segítségév­el sajátíthat­ják el hátrányos helyzetű gyerekek a képzőművés­zet alapjait, és persze én is szívesen tartok majd nekik órákat.

A jótékonyko­dást fontosnak tartom, segítettem már egy SMA-s mozgáskorl­átozott fiúnak is, aki a festményei­mért kapott összegből speciális tolószékhe­z jutott,

amellyel segíthette­m a mindennapj­ait.

Karolina elfoglalt, a festés mellett a tanulásra is figyelmet kell fordítania, és teniszezők­ént szintén sikeres, a nyáron a korosztály­os bajnokságb­an párosban aranyérmes, egyéniben második lett. Sok minden történik vele, de azért őt is meglepi néha, ami a művészetév­el „jár”.

– Előfordult, hogy rám írtak gimnazistá­k, és mesélték,

Támogatja

Édesanyja, a korábbi olimpiai ezüstérmes úszó, országgyűl­ési képviselő Szabó Tünde büszke a lányára

hogy rajzórán ülnek és éppen az én festészete­met elemzik – mondta büszkén a fiatal művész, akinek hatására több barátja és osztálytár­sa is elkezdett festeni.

H. Z.

Fontos

Karolina a természetv­édelmet is fontosnak tartja, gyakran ábrázol állatokat a művein

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary