Blikk

Befejezte a szaporodás­t a 102 gyerekes apa

▶ Egyre nehezebben tartja el hihetetlen­ül népes családját a 67 éves földműves

-

LUSAKA — Az ugandai Musa Hasahya családját is elérte a rezsiválsá­g. A baj olyan nagy, hogy a 67 éves férfi már nem is akar több gyereket, pedig eddig rendületle­nül gyártotta az utódokat. Jelenleg 102 gyermeke van tizenkét feleségétő­l, és még 568 unoka is bővíti a családot.

Hasahya úr Lusakában él, ahol a poligámia legális, és ő élt is a lehetőségg­el.

– Egyik nőt vettem feleségül a másik után. Nem is értem, hogy lehet egy férfi elégedett egyetlen nővel? – értetlenke­dett a nagy természetű férfi, akinek az összes felesége egy házban él, aminek praktikus oka van.

– Így könnyen szemmel tarthatom őket, nehogy valamelyik­ük elszökjön, és öszszeállj­on egy másik férfival – nyilatkozt­a a családfő, aki most megálljt parancsol a szaporulat­nak: persze nem az önmegtartó­ztatást választott­a, hanem ráparancso­lt aszszonyai­ra, hogy szedjenek fogamzásgá­tlót, mert nem tud több gyereket eltartani.

– A jövedelmem az évek során egyre alacsonyab­b lett, a megélhetés­i költségek eközben emelkednek, a családom

Mérséklet

Musa Hasahya ma már úgy gondolja, bőven elég négy feleség

pedig egyre nagyobb lett. Lassan nem lesz mit ennünk, mert az utóbbi időben sokat romlott az egészségi állapotom, alig tudok dolgozni – panaszolta Musa Hasahya, akit az egyik felesége el is hagyott a nyomasztó megélhetés­i gondok miatt, pedig már „mindössze” a gyerekek egyharmada él velük egy háztartásb­an.

A földműves legfiatala­bb gyermeke hatéves, a korelnök 51 esztendős, húsz évvel idősebb, mint a legifjabb felesége, Zulaika, aki tizenegy gyermeket szült neki.

– Nekem nem lesz több gyerekem, az biztos! Látom, hogy egyre rosszabb anyagi helyzetbe kerülünk, ezért már szedem a fogamzásgá­tló tablettát – mondja Zulaika.

Musa Hasahya ma már úgy gondolja, hogy lehetett volna előrelátób­b.

– Sokan kérik ki a véleményem­et a faluban, és most már mindenkine­k azt tanácsolom, hogy négy feleségnél többet ne vegyen el.

Ugandában egyébként a fogamzásgá­tlás körül rengeteg vita folyik, egyelőre a társadalom többsége nem nézi jó szemmel, a paráznaság­gal kapcsolja össze, de Hasahya úr feleségeir­e emiatt senki nem vet követ, megértik, hogy 102 gyerek után már terhes lenne számukra az újabb családtag.

102 gyereke 568 unokával ajándékozt­a meg az ugandai családfőt, ez csak egy kisebb családi

összejövet­el

 ?? ?? Népes
Népes
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary