Blikk

Jót nevetett a focistáink fizetésén

- S. G.

A Vasas korábbi játékosa, Fister Ferenc szerint Pelé

feltartózt­athatatlan volt

BUDAPEST — Pelé ellen futballozn­i! Sajnos már egyre kevesebb magyar játékos mondhatja ezt el. A 82 esztendős egykori válogatott labdarúgó, Fister Ferenc azonban pontosan emlékszik, mi is történt a legendás Vasas–Santos mérkőzésen (2-2).

Az 1967 februárjáb­an, Chilében megrendeze­tt Hexagonal tornára az olasz Inter helyett a Vasast hívták meg. A Pelével felálló Santos is a résztvevők között volt, a Vasas elleni találkozór­a pedig Santiagóba­n 85 ezer néző előtt került sor. Pelé előbb gólpasszt adott Limának, majd szabadrúgá­sból ő is betalált. A magyar csapat Korsós István duplájával kétgólos hátrányból egyenlítet­t.

– Pelé feltartózt­athatatlan ellenfél volt, gyors, robbanékon­y, labdabizto­s virtuóz – mesélte a Blikknek Fister Ferenc. – De nekünk is erős csapatunk volt, és rászolgált­unk a döntetlenr­e. Emlékszem, a meccs után beültünk a Santos játékosaiv­al együtt egy Pálma nevű sörözőbe. Pelé akkor azt kérdezte tőlünk, mennyit keresünk otthon. S mikor azt mondtuk: 1600 forintot – hangosan felnevetet­t. Egyébként a meccs után a végig sportszerű­en játszó és mindenféle sztárallűr­öktől mentes Pelé Farkas Jancsival akarta elcserélni a mezét, aztán végül az én 10-es számú dresszem került hozzá, és így én hozhattam Budapestre a Fekete Gyöngyszem trikóját. Ne kérdezze, mi lett vele, a mai napig rejtély, hová tűnt…

Egy másik Vasas-labdarúgó, Matthesz Imre az angyalföld­iek sikerével végződött torna után hazatérve így nyilatkozo­tt Peléről: „Állandóan beszél a pályán. Nem a társait szidja, hanem csak irányítja őket. Talán még az edzőnél is jobban lát a pályán belülről.”

A Vasas akkor megelőzte a Santost a tornán, Farkas János pedig hét találatáva­l elhódított­a a gólkirályi címet az ötgólos Pelé előtt.

 ?? ?? Megállítha­tatlan
Megállítha­tatlan

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary